ZG Holdingu sjeda višemilijunska ovrha, ali tu je i dodatno upozorenje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. listopad 2021. u 10:07
Foto: Pixsell

Iz Ingre dolazi i upozorenje Holdingu da bi raskidanjem ugovora s njihovom tvrtkom Lanište na Grad i Holding palo plaćanje 120 milijuna eura i preuzimanje vlasništva nad dvoranom Arene.

Zagrebački holding uskoro bi mogao biti ovršen za nekoliko desetaka milijuna kuna, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Potencijalnu poplavu ovrha prema Holdingu pokrenula je, doznaje dnevnik, zagrebačka tvrtka za zbrinjavanje otpada Reoma koja je u petak preko odvjetnika poslala ovršnu dokumentaciju na adresu podružnice Gradske čistoće. Razlog je, tvrde, što im Holding nije platio 14 milijuna kuna za odvoz glomaznog otpada.

Isto tako, danas svoju ovrhu na Holding šalje i tvrtka Ceza-r, povezana s vlasnikom C.I.O.S.-a Petrom Pripuzom, kako su potvrdili, zbog dugovanja od 11 milijuna kuna, a oko 30 milijuna kuna od Holdinga potražuje i građevinska tvrtka Ingra, odnosno Lanište, kojoj Holding duguje za zakup sportske dvorane Arena.

Iz Ingre dolazi i upozorenje Holdingu da bi raskidanjem ugovora s njihovom tvrtkom Lanište na Grad i Holding palo plaćanje 120 milijuna eura i preuzimanje vlasništva nad dvoranom Arene. Svi ovi iznosi dolaze povrh ionako teške fi nancijske situacije za Grad i Zagrebački holding koji se sada našao na strani ovršenika (iako godišnje vodi oko 50.000 postupaka ovrhe za neplaćene račune).

Holding je, podsjeća Jutarnji, prošlu godinu završio s 250 milijuna kuna gubitka, što je bivša predsjednica Uprave Ana Stojić Deban opravdala pandemijom, a prošli se tjedana nakupilo i oko ne koliko desetaka milijuna kuna neplaniranih troškova zbog puknuća i sanacije vodovodnih cijevi u Selskoj.

Grad se, pritom, još početkom mandata gradonačelnika Tomislava Tomaševića zadužio 400 milijuna kuna u bankama, a nad proračunom vise i pozajmice države od 750 milijuna (koje na naplatu dolaze u svibnju 2022.), kao i dodatnih 150 milijuna kuna pozajmice države za sanaciju štete od potresa.

Što se trenutnih dugovanja Holdinga tiče, uglavnom je riječ o nepodmirenim obvezama unutar mandata nove uprave. Tako Reoma grupa potražuje 14 milijuna kuna za mjesece od travnja do kolovoza za odvoz glomaznog otpada (računi na naplatu stižu sa 60 dana odgode) plus zatezne kamate od 100.000 kuna.

Riječ je o poslu od 90 milijuna kuna iz 2019., koji je Holding u vrijeme Milana Bandića sklopio s Reoma grupom i tvrtkom Ce-za-r. Ugovor je istekao u kolovozu ove godine zbog popunjavanja kapaciteta, a Tomašević je onda poništio novi natječaj za odvoz glomaznog otpada i najavio nabavu dviju drobilica kako i Grad to mogao sam raditi i uštedjeti 33 milijuna kuna, donosi Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close