Jedini su u Hrvatskoj koje će financirati Google: Ovo je velika prilika za nas

Autor: Lucija Špiljak , 14. srpanj 2021. u 06:14
Foto: INIA HERENČIĆ

Google će podupirati projekt SOL4ALL kojemu je cilj građane osnažiti za ulaganje i proizvodnju solarne energije.

Zelena energetska zadruga (ZEZ) jedina je organizacija iz Hrvatske koja je osigurala financiranje u sklopu Googleovog natječaja Google.org Impact Challenge za promicanje uključivog gospodarskog rasta i stvaranja jednakih šansi za uspjeh svih u digitalnom svijetu. Ukupni fond od dva milijuna eura bit će podijeljen odabranim organizacijama za njihove projekte.

Google je natječaj pokrenuo u siječnju za zemlje srednje i istočne Europe – kako bi pomogao organizacijama, njih 13, koje rade na smanjenju digitalnog jaza i promicanju uključivog gospodarskog rasta. Svaka organizacija osigurala je financijska sredstva između 50.000 i 250.000 eura, a uz podršku i mentorstvo Googlea.

ZEZ je financiranje osigurao projektom SOL4ALL – Community-Led Solarization kojim stavljaju građane u središte energetske tranzicije na čistu energiju. Kako pojašnjavaju iz zadruge, time se građane osnažuje za investiranje i proizvodnju solarne energije u njihovu domu.

13

organizacija iz srednje i istočne Europe osiguralo financiranje, svaka dobiva od 50.000 do 250.000 eura

Vizija zadruge je potaknuti instalaciju 10 MW solarnih kapaciteta po zemljama zapadnog Balkana te tako ojačati otpornost gradova, potaknuti pravičan gospodarski oporavak i utjecati na razvoj ‘zelenih’ poslova.

“Vjerujemo da građani mogu značajno doprinijeti suočavanju s klimatskim izazovima i biti glavni pokretači tranzicije na čistu energiju. Veliku ulogu treba imati jačanje njihovog znanja i razumijevanje obnovljivih izvora energije, a alate digitalnog obrazovanja vidimo kao sredstvo za ostvarenje te vizije. Oduševljeni smo što nas Google.org podržava upravo u razvoju projekta koji to objedinjuje!

Ovo je velika prilika za nas i naše građane da doprinesemo ugljičnoj neutralnosti”, rekla je voditeljica projekata u ZEZ-u Erica Svetec.

Projekte za financiranje birali su članovi međunarodnog odbora stručnjaka, Google i INCO grupu. Među članovima odbora bio je i Hrvoje Josip Balen, suosnivač i član Uprave Algebre, koji je istaknuo kako ga veseli što u Hrvatskoj postoje inicijative koje učinkovito spajaju digitalno, zeleno i građane.

“Aktivno poticanje i upućivanje pojedinaca kako uz optimalne investicije proizvoditi električnu energiju zasigurno će pomoći ubrzavanju i razumijevanju neophodne energetske transformacije”, rekao je Balen.

Komentirajte prvi

New Report

Close