Velika novost u aktualnim izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama

Autor: Suzana Varošanec , 31. svibanj 2022. u 07:57
Velika je to novost u aktualnim izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama/I. Galović/PIXSELL

Sljedeća najveća novost je uvođenje isključivo elektroničkog podnošenja prijedloga za upis u zemljišne knjige putem javnih bilježnika i odvjetnika.

Poslovi osnivanja ili obnove zemljišne knjige za određenu katastarsku općinu, koji imaju izravan učinak na povećanje gospodarske aktivnosti, moći će odlukom predsjednika suda biti povjereni javnom bilježniku.

Velika je to novost u aktualnim izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koje je na prošlotjednoj sjednici Vladi predstavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Naime, uslijed velikog broja postupaka osnivanja i obnove na nekim područjima, kao i velikog broja zemljišnoknjižnih predmeta, nadležni sudovi s postojećim kadrovskim kapacitetima ne mogu uredno provoditi navedene postupke, pa su notari – rješenje.

Sljedeća najveća novost je uvođenje isključivo elektroničkog podnošenja prijedloga za upis u zemljišne knjige putem javnih bilježnika i odvjetnika. Ukupni iznos sudske pristojbe za podnošenje prijedloga putem notara, tvrde, je manji nego prilikom neposrednog podnošenja na sudu ili predajom putem pošte.

Među posljedicama koje će donošenjem zakonskih izmjena proisteći, uređena zemljišna knjiga, navode, stvara preduvjet za bolju investicijsku klimu, učinkovitu naplatu komunalne naknade, poreza na kuće za odmor, ali doprinosi i uređenijem sustavu ostvarivanja prava na različite oblike socijalne pomoći.

Komentirajte prvi

New Report

Close