Željko Žderić nema komentara, vjerovnici namagarčeni

Autor: Suzana Varošanec , 12. svibanj 2016. u 08:17
U tvrtki trenutačno rade 303 zaposlenika, Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Finin prijedlog za stečaj Konstruktor-inženjeringa preduhitrio pretvaranje tražbina u kapital.

Zbog blokade ‘teške’ 61 milijun kuna u trajanju 120 dana Fina je predložila otvaranje stečaja Konstruktor-inženjeringa na splitskom Trgovačkom sudu. Ne čudi nas stečajni prijedlog, komentirala je predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske Jasenka Vukšić, već što se stečaj nije ranije dogodio. Vukšić, naime, smatra da je riječ o vodećem primjeru loše vođenog i dugotrajnog predstečaja, gdje se vrijeme zloupotrijebilo, što se nije smjelo dogoditi.

U tvrtki trenutačno rade 303 zaposlenika, dok ih prije predstečaja bilo oko tisuću. Za neisplaćene plaće prije tog postupka i tijekom njega radnici potražuju velike iznose, između 10 i 20 plaća. Dobar dio razloga blokade stoga se nalazi i u starim radničkim potraživanjima, no i vjerovnici su krenuli u prisilnu naplatu. Uz izvođenje radova na projektu bolnice u Istri, Konstruktor je prisutan tek na manjim gradilištima u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

 

2mlrd. kn

iznose tražbine oko 1100 vjerovnika

U predstečaju je oko 1100 vjerovnika prijavilo tražbine koje iznose gotovo dvije milijarde kuna. Najveći su vjerovnici Splitska i Zagrebačka banka te Grad Split i Cemex. Plan restrukturiranja prihvaćen je prije tri godine, a država se izjasnila protiv. Nakon sklapanja predstečajne nagodbe i njezine pravomoćnosti predviđeni su kratki rokovi za pravne radnje kojima bi najveći vjerovnici postali vlasnici Konstruktora. Upravo je to aktualna faza, jer je tek nedavno sklopljena nagodba, no sad dolazi u pitanje vlasničko preuzimanje za brojne vjerovnike s kojima je dogovoren ulazak u vlasništvo tvrtke. Kako se čini, stečaj je poguban za model namirenja pretvaranjem tražbina u iznosu od 250 milijuna kuna u temeljni kapital.

Na skupštini tvrtke 2014. donesene su odluke o povećanju temeljnog kapitala, no on je još upisan u iznosu od 20 mil. kuna. Stečajni prijedlog ostavlja mali prostor za realizaciju plana. U fazi ispitivanja uvjeta za stečaj tvrtka koja bi trebala krenuti u emisiju novih dinica to neće moći jer je uvjet i pravomoćnost nagodbe, a on još nije ispunjen. Vjerovnici koji su na dionice računali imaju male izglede za preuzimanje tvrtke i postavljanje novih korporativnih tijela upravljanja, osim ako se ne dogodi čudo. Član uprave Željko Žderić nije se osvrnuo na stečajni prijedlog, pa njegova očekivanja u pogledu nagodbe, poslovanja i opstanka tvrtke nisu poznata.

Na upit kako procjenjuje izglede za deblokadu i strateškog partnera nije odgovorio, a upućeni tvrde da su njegovi predstavnici u travnju spominjali da ima dogovorenog investitora iz Poljske. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

nije li u zakonu clanak da je neplacanje placa kazneno djelo?
🙂

New Report

Close