Mladi voćar objavio oglas: Želite domaće? Berite sami za 1 kunu po kilogramu

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 10. rujan 2018. u 07:54
'Urod je dobar, ali tržište je prepuno uvoznih jabuka, koje ruše cijene u otkupu'

Želim ugostiti ljude koji su spremni uživati u prirodi, ubrati koliko trebaju, a kad završe, sve stavimo na vagu i prodamo po povoljnoj cijeni.

Kisele, slatke, crvene i žute jabuke-čekaju da ih sami uberete po povoljnijim cijenama. Osim mogućnosti kupnje ubranih jabuka, nudimo i mogućnost samoberbe (u voćnjaku sami berete jabuke i ubrano nosite kući). Cijena tako ubranih jabuka je od 1 do 3 kn po kilogramu".

Tek 38 km od Zagreba
Ovaj oglas postavio je na svom Facebook profilu Sven Dorotić, mladi voćar iz Brežane Lekeničke, u Sisačko-moslavačkoj županiji, koji ovako želi potaknuti ljude da domaću jabuku sami beru, ali i otvoriti novi kanal prodaje.

"Nažalost, imamo problem s radnom snagom koju ne možemo naći za berbu, a još gore je to što nam veletrgovci nude smiješno niske cijene za otkup jabuke. Odlučio sam se početi oglašavati i potaknuti ljude koji žele da sami naberu jabuke i dobiju ih po izuzetno povoljnoj cijeni. Naš voćnjak prostire se na 3,5 hektara, na 38 kilometara od Zagreba i 25 kilometara od Siska i vjerujem da će potaknuti naše ljude da dođu i osiguraju si zdrave, kvalitetne jabuke", kaže Sven Dorotić.

Urod jabuka ove će godine, kaže, biti izuzetno dobar, i očekuje da će imati oko 120 tona. Zadnje dvije godine  je, pak, zbog vremenskih nepogoda imao izuzetno loše godine. "Ova je dobra, ali je domaće tržište preplavljeno uvoznim jabukama prošlogodišnjeg roda, koje ruše cijene u otkupu", objašnjava Dorotić. Dorotić je svoj oglas za samoberbu jabuka postavio i na Njuškalu te drugim oglasnim prostorima i već mu se javljaju obitelji koje su spremne neki od idućih vikenda doći na njegov voćnjak u berbu za svoje potrebe.

'Sve je legalno'
Dorotić kaže kako se radi o izravnoj prodaji na kućnom pragu te da je sve legalno.

"Želja mi je ugostiti ljude koji su spremni uživati u prirodi, ubrati za sebe onoliko koliko žele i koliko misle da im treba, a kada završe sve stavimo na vagu, te im prodamo po cijeni od jedne do tri kune ovisno koju sortu jabuka žele. Moj je plan da ovakav način prodaje proširim, pa ako je moguće i povežem se s turističkim agencijama koje mogu i žele organizirati izlete za umirovljenike, građane, ali i za djecu iz osnovnih i srednjih škola kojima bi berba jabuka na ovaj način mogla biti zanimljiva", kaže Dorotić.

Hrvatski voćari za ovu godinu najavljuju dobar urod, a posljednjih dana pojedini veliki voćari su putem društvenih mreža pozvali institucije da krenu u inspekcije jer, kako tvrde, većina trgovačkih lanaca ponovo prodaje jabuke lanjskog uroda iz uvoza.  Tako je Željko Ledinski, voćar iz mjesta Kovačevac kod Bjelovara, objavio da se uvozne jabuke iz susjedne BiH u Konzumu i Plodinama prodaju po cijeni većoj od 11 kuna.

Kako je napisao, radi se o jabukama prošlogodišnjeg roda, a cijene su izuzetno visoke "čime se želi obmanuti potrošače kako se radi o novim jabukama".  Voćari ovih dana razmišljaju da se ponovo organiziraju i krenu dijeliti jabuke ispred velikih trgovačkih centara, kao što su to tijekom proljeća radili s jagodama, te i tako pokušaju "prisiliti" trgovce  da ipak kupuju domaće jabuke. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Izvrsno!
Cestitam gospodinu na ideji. ovo je zanimljiva i nova vrsta prodaje koju treba prosiriti na drugo voce i povrce
Vjerujem da prosjecni gradanin nece biti zainteresiran za ovo, ali je dobra stvar za obitelji i pogotovo strance (Ako se poveze s nekim seoskim smjestajem)

New Report

Close