‘Želimo 13% PDV-a’

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2018. u 21:59
Ugostiteljski i turistički djelatnici apeliraju i na to da se đacima srednjih ugostiteljskih škola omogući više praktične nastave/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Naša je branša preduvjet razvoja turizma, poruka je s kongresa HOK-a.

Ugostitelji učlanjeni u Hrvatsku obrtničku komoru (HPK) iznova su sa svoga kongresa zatražili uvođenje 13-postotne stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu te više prakse za učenike srednjih ugostiteljskih škola, izvijestio je HOK u utorak.

"Ponavljamo traženje za uvođenjem snižene stope PDV-a na hranu u ugostiteljstvu od 13 posto te inzistiramo da Vlada uvaži HOK-ov zahtjev da se u srednjoškolskom strukovnom sustavu za ugostiteljska zanimanja unaprijedi jedinstveni model obrazovanja na način da se osigura više prakse", kaže se u zaključcima s 31. Kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji je u utorak završio u Šibeniku.

Ugostitelji-obrtnici traže i brže i lakše zapošljavanje stranih radnika, priznavanje troškova reprezentacije u stopostotnom iznosu te ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo.

Traže i da se kod inspekcijskih nadzora, umjesto isključivo represivnih mjera provede edukacija i informiranje o problemu. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec istaknuo je da je ugostiteljstvo preduvjet razvoja turizma, jer ugostitelji svojom ponudom osiguravaju široku paletu vanpansionskih popratnih sadržaja.

Upozorio je da se ugostitelji susreću se s brojnim problemima: od poteškoća u pronalasku kvalificiranih radnika preko visokih davanja, previsokog PDV-a, do inspekcijskog nadzora koji se, kako je rekao, provodi kruto i rigorozno.

Komentirajte prvi

New Report

Close