Zeleno svjetlo za uvoz čak 63 tisuće radnika

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 13. prosinac 2018. u 11:08
Građevinski sektor među prvima je iskoristio ove godine dodijeljenu kvotu
 / BORIS ŠČITAR/VL/PIXSELL

Iduće godine predlaže se dvaput više radnih dozvola.

Hrvatska bi iduće godine trebala otvoriti granice za 63 tisuće stranih radnika.

Resorno ministarstvo rada dostavilo je sindikatima i poslodavcima prijedlog odluke da se u 2019. godini odobri dvaput više radnih dozvola za strance u odnosu na ovu godinu. Predložena brojka šokirala je sindikaliste, koji pripremaju svoj odgovor, no vjerojatno će primiriti poslodavce koji tvrde da su u stalnoj, neuspješnoj potrazi za radnicima. Hrvatska iz ove godine izlazi sa 147 tisuća nezaposlenih građana, što je za približno 41 tisuću osoba manje nego što je nezaposlenih bilo u isto vrijeme prošle godine.

Jedna strana medalje

Prema Eurostatu stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj čak je i neznatno ispod prosječne stope nezaposlenih u eurozoni, što je do pred nekoliko godina bilo nezamislivo, te je u listopadu bila osam posto prema prosječnih 8,1 posto u eurozoni.

Pozitivni statistički podaci o nezaposlenima samo su jedna strana medalje, jer osjetno rezanje stope nije rezultat ekonomske ekspanzije nego masovnog iseljavanja koje je stvorilo paniku u poduzetničkim krugovima na koju je vlada u ovoj godini odgovorila podebljavanjem kvote za strane radnike na 38 tisuća.

 

147

tisuća nezaposlenih registrirano u Hrvatskoj, što je 41.000 manje nego lani u ovom razdoblju

Turizam odavno daje glavni smjer zbivanja u mnogim područjima pa i zapošljavanju, no ekonomski analitičari uočavaju da je i nakon ljeta potražnja za radnicima bila velika.

Poslodavci bi željeli da Vlada u potpunosti odustane od režima zapošljavanja stranaca putem kvota, te im se dopusti slobodno zapošljavanje ako u određenom roku ne nađu tražene radnike u zemlji. U strukturi najtraženijih zanimanja, prvih pet su u mjesecu studenom činili prodavač, konobar, kuhar i knjigovođa te liječnik, odnosno stomatolog, navodi Ekonomski institut. Kvote stranaca koje se predlažu za narednu godinu su više nego impresivne.

Odluku o kvotama priprema ministarstvo rada uz prethodne konzultacije s poslodavcima, raznim komorama i strukovnim udruženjima tvrtki. Građevinski je sektor među prvima iskoristio ove godine dodijeljenu kvotu od blizu 12 tisuća radnika, a u prijedlogu će za 2019. godinu dobiti zeleno svjetlo za 18.500 stranaca. Nakon njih, slijedi turizam gdje će se moći zaposliti oko deset tisuća stranaca, a nove kvote će se odobriti i brodogradnj, prerađivačkoj industriji, prometnoj branši koja je ove godine zaposlila jedva pedesetak vozača.

Manjak od 88.000 ljudi

Špediterske su tvrtke ove godine mogle zaposliti oko tisuću stranih vozača u međunarodnom teretnom prometu, no prema podacima MUP-a s kraja listopada, zaposlili su jedva pedesetak, a još 85 dozvola je bilo u postupku. Prijevoznici su imali nešto više sreće sa stranim vozačima autobusa kojih su zaposlili dvjestotinja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine.

Od završetka recesije, Hrvatska je vratila 112 tisuća izgubljenih radnih mjesta, no ako se stanje uspoređuje s vrhuncem zabilježenim krajem 2008 godine, MacroHub ističe da manjak na strani zaposlenosti i dalje iznosi 88 tisuća osoba!

Komentirajte prvi

New Report

Close