Zeleni se bune s dvije godine zakašnjenja

Autor: Marija Brnić , 12. lipanj 2016. u 21:59
Foto: Thinkstock

Potpisani ugovori za bušenje nafte u Slavoniji, nakon mora ekoudrugama sporno i kopno.

Gotovo dvije godine od otvaranja međunarodnog natječaja i godinu dana otkako je bivša Vlada donijela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest polja na kopnu, s odabranim investitorima tek su u petak i sklopljeni ugovori.

Njima je osigurano petogodišnje razdoblje za istraživanje, što u startu Hrvatskoj donosi 88 mil. eura investicija, a otkrije li se nafta i(li) plin, kompanije će imati još 25 godina za eksploataciju polja, što bi, ovisno o rezervama ugljikovodika, u državnu blagajnu donosilo godišnje od 3,4 do 6,8 mlrd kuna prihoda.

Predstavnici Ine i kanadskog Vermilion Energyja Zoltán Áldott i Anthony Morano uvjereni su u velik potencijal istražnih prostora, u koji će, poručili su, uložiti najnaprednije tehnologije i pokrenuti novi ciklus investicija u taj važan gospodarski sektor. S trećim ulagačem, nigerijskim Oandom, ugovor će se sklopiti ovoga tjedna. Na te ugovore reagirala je Zelena akcija, iz koje, premda se postupak davno proveo, sad problematiziraju i istraživanje nafte na kopnu, kao i odabir kanadske tvrtke, aludirajući na sukob interesa premijera Tihomira Oreškovića. 

Komentirajte prvi

New Report

Close