Visoko vrijedno organsko gnojivo: Zeleno i jeftino, a cijena mu je euro do dva po kubiku

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2023. u 09:13
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Postrojenje na Ovčari proizvodi 2 megawatta po satu, a nusproizvod je digestat – visoko vrijedno organsko gnojivo. Zeleno i jeftino, cijena mu je euro do dva po kubiku.

Prošlost bi mogla postati i onečišćenje sa stočnih farmi. Dokazuje to i bioplinsko postrojenje Ovčara gdje se od stajskog gnojiva i drugih biosirovina proizvodi toplinska i električna eneregija, a nusproizvod je digestat – vrijedno organsko gnojivo, javlja HRT.

U vrijeme divljanja cijena energenata i mineralnih gnojiva, nikad neizvjesnije poljoprivredne sezone – bioplinska postrojenja privlače pažnju poljoprivrednika. Uz pomoć suvremene tehnologije bioplin iz stajskog gnojiva i drugih biosirovina – pretvara se u toplinsku i električnu energiju.

“Nakon fermentora odlaze u postfermentore u kojima se odvija proces proizvodnje pod utjecajem bakterija, nema dodataka ni ničega ostalog, stvara se plin, plin se šalje u motore, motori proizvode struju koju šaljemo u mrežu, a toplinsku energiju šaljemo na farmu. Oni su potpuno neutralni po pitanju plina i drugog energenta za grijanje”, rekao je Krešimir Milorad, predsjednik Uprave tvrtke za proizvodnju električne energije.

Postrojenje na Ovčari proizvodi 2 megawatta po satu, a nusproizvod je digestat – visoko vrijedno organsko gnojivo. Zeleno i jeftino, cijena mu je euro do dva po kubiku.

“Taj digestat sam po sebi je zamjena za mineralna gnojiva. Kad unosimo digestat u zemlju, vraćamo nazad zemlji humusnost i kvalitetu tla i ostalo, tako da se to u Europi izuzetno puno koristi. Mi ga koristimo unutar našeg sustava, nažalost vrlo malo poljoprivrednika se odlučuje za to, možda nisu dovoljno upoznati s time”, kazao je Milorad.

Terensko-edukativne aktivnosti

Stoga je resorno ministarstvo organiziralo terensko-edukativne aktivnosti.

“Moram vam priznati da su jako zainteresirani, pogotovo mlađi poljoprivrednici jer budućnost je pred njima i ustvari to i je došlo na njihovu inicijativu da im objasnimo što su obnovljivi izvori energije pogotovo u današnje vrijeme”, istaknuo je Đuro Cerovčec, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.

“Svaka edukacija je važna pogotovo sad kad poljoprivrednik ne mora samo razmišljati o traktoru i njivi nego i o moru papira, tako da je svaka točka i zarez bitan”, rekao je Krešimir Matijević, poljoprivrednik.

Baš kao što je bitan i svaki pomak u smjeru zelene, održive poljoprivrede.

Komentirajte prvi

New Report

Close