Žele ostati u Hrvatskoj i koriste subvencije za stanove i(li) kuće

Autor: Poslovni.hr , 03. listopad 2017. u 09:33
Foto: Davor Javorović / Pixsell

Poznato je kako je Vlada RH za poticanje kupnje prve nekretnine mladim osobama osigurala 17,5 milijuna kuna.

U priči oko iseljavanja iz Hrvatske, posebice s područja Slavonije, a ono je potkrijepljeno informacijom kako je u posljednje dvije godine samo s područja Osječko-baranjske županije otišlo više od 13 tisuća osoba, ima ipak i mladih koji ovo područje ne namjeravaju napustiti.

Potvrđuju to namjerom kupnje stambenog prostora i odazivom projektu u kojemu država subvencionira stambene kredite.

Poznato je kako je Vlada RH za poticanje kupnje prve nekretnine mladim osobama osigurala 17,5 milijuna kuna. Omogućava se kupnja novih, ali i rabljenih stanova i kuća vrijednosti do 1500 eura po četvornom metru, pri čemu ukupan iznos do kojega država sufinancira kredit ne premašuje 100.000 eura. Rok otplate kredita ne može biti kraći od 15 godina. Za subvencioniranje se mogao prijaviti svaki građanin mlađi od 45 godina koji nema nekretninu, kao i njegov bračni drug.

Kako piše Glas Slavonije, Vlada je pozvala da se u kreditiranje uključe i domaće banke kako bi se osigurali povoljniji kreditni uvjeti od uobičajenih na tržištu. Odnosno kamata za ovu namjenu ne smije biti veća od 3,75 posto. U ovo subvencioniranje uključilo se deset banaka – Hrvatska poštanska banka, Erste&Steiermaerkische banka, Podravska banka, OTP banka, Zagrebačka banka, Privredna banka Zagreb, Splitska banka, Karlovačka banka, Istarska kreditna banka Umag i Raiffeisenbank Austria.

Najnižu kamatnu stopu za kredite u eurima, od 3,04 posto, ponudio je HPB, dok je PBZ ponudio najnižu kamatnu stopu za kunske kredite – 3,35 posto.

I dok je sada na potezu Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, koja obrađuje (i odobrava) zaprimljene zahtjeva, iz banaka dobivamo jasnu potvrdu kako doista postoji zanimanje za kupnjom stanova i kuća na području Slavonije.

Tako iz Erste banke Glas Slavonije doznaje da se od ukupno 316 kreditnih zahtjeva predanih u APN, oko 12 posto odnosi na Vukovarsko-srijemsku, Osječko-baranjsku i Brodsko-posavsku županiju. Kod Splitske banke udjel je 10 posto za subvencionirane stambene kredite koji dolaze iz slavonskih županija, a svi ti zahtjevi i jesu isključivo iz Osječko–baranjske županije.

Iz Zagrebačke banke izvještavaju kako su s područja Sjeveroistočne Hrvatske zaprimili 131 zahtjev za stambenim subvencioniranim kreditom, od kojih je s područja Osječko-baranjske županije dosad zaprimljeno 49 zahtjeva.

Najmanje slavonskih zahtjeva zaprimili su u RBA banci. Ondje je, naime, od ukupnog broja prispjelih zahtjeva 3,7 posto iz slavonskih županija.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Preporucam ljudima da se ne kace na ove fore… da vam kredit ne postane nemogucnost odlaska iz ove mocvare.

New Report

Close