Zbog TLM-a Impol zatvara valjaonicu u Slovenskoj Bistrici

Autor: Suzana Varošanec , 19. veljača 2016. u 07:58
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Slovenci u TLM namjerava uložiti 70 milijuna eura i u prvoj fazi zaposliti 250 radnika.

Predsjednik Uprave slovenskog Impola Jernej Čokl u izjavi za Poslovni dnevnik nakon završetka pregovora s predstavnicima DAB-a o otkupu potraživanja koje Jadranska banka ima prema TLM-u istaknuo je brzinu kojom je reagirala hrvatska Vlada, spremnost da pomogne te konkretne poteze koji će uslijediti.

Kako je postignut dogovor da Impol uđe u najam u šibenski TLM, s obzirom da se banaka koja je njegov najveći razlučni vjerovnik nalazi u sanaciji, DAB će raspisati javni natječaj na koji će Impol dostaviti ponudu za otkup 240 milijuna kuna tražbina, a kako se Čokl nada, biti će najbolji ponuditelj. Također, uvjeren je i da će do kraja ožujka taj dio biti riješen, a što se najma tiče ključna je skupština vjerovnika 9. ožujka, na kojoj će glasovi Jadranske banke, odnosno predstavnika DAB-a i Adriala plus, u većinskom vlasništvu Zagreb-Montaže Vlade Čovića, kako se čini  biti odlučujući.

"Dogovorili smo da će Impol 9. ožujka ići u najam u šibenski TLM. Činjenicu da je TLM izgubio tržište ne smatramo nikakvim problemom jer planiramo zatvoriti Valjaonicu toplo-valjanih traka u Slovenskoj Bistrici te sve proizvode koje smo ondje radili prebaciti u Šibenik, što znači da će TLM odmah raditi između 70 i 80 tisuća tona toplovljane trake", kaže Čokl dodajući i da će radnike zaposlene u slovenskoj valjaonici prebaciti na druge pogone. Impol namjerava u TLM uložiti 70 milijuna eura i u prvoj fazi zaposliti 250 radnika, a ukupne kapacitete podići na više od 100 tisuća tona, kaže Čokl, potvrđujući i dugoročne planove povećanja kapaciteta na više od 150 tisuća tona, što uključuje ulazak TLM-a u automobilsku industriju.

Slovenska tvrtka lani je ostvarila 545 milijuna eura prihoda te bruto dobit od 25 milijuna kuna, prema nerevidiranom izvješću objavljenom na Ljubljanskoj burzi. U izvješću se navodi i da je prije nekoliko mjeseci izdala petogodišnje obveznice u vrijednosti 50 milijuna eura, a namijenjene su financiranju novih ulaganja u ovoj godini. Osnaživanjem novčane pozicije, kako su protumačili slovenski mediji, Impol je   signalizirao da ih zanima preuzimanje šibenskog TLM-a, a Čokl je potvrdio da interes postoji, no navodeći i da je rano govoriti hoće li to i uspjeti. Sada je u uspjeh uvjeren, a čini se da se stvari stubokom mijenjaju i jer hrvatska i slovenska Vlada sve bolje surađuju. Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Domagoj Ivan Milošević ističe maksimalnu podršku hrvatske strane ulagaču u TLM. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

http://www.impol.si/o-podjetju/novinarsko-sredisce/2015/01/48-Konstituiran-upravni-odbor

Ajde napokon netko ozbiljan.

New Report

Close