Zbog samo jednog propusta vlasnicima pasa prijeti kazna od 6000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 04. ožujak 2021. u 11:39
FOTO: Pixabay

Čipirajte svoje pse! Apeliraju iz Skloništa za nezbrinute životinje u Dumovcu koji, prema njihovoj statistici, svaki dan u azil primi po dva odrasla nečipirana psa. Velik je to problem, kažu, jer vlasnici ne čipiraju pse unatoč zakonskoj obvezi da to moraju učiniti.

Pronađenom psu, dodaje, može se čip očitati u najbližoj veterinarskoj ambulanti ili klinici te se na taj način lakše vraćaju vlasnicima. U metropoli je za nadzor nad čipiranjem pasa zadužen Odsjek za nadzor držanja i postupanja sa životinjama komunalnog redarstva. A kazne za nečipiranje za fizičke osobe su od 2000 do 6000 kuna, a za pravne od 10.000 do 30.000 kuna.

– Opravdano je očekivati da će povećanjem broja mikročipiranih pasa biti manje napuštenih pa je to korisna mjera. Izbjegavanjem toga, posljedice i troškove neodgovornog vlasništva snosi zajednica. Svaki veterinar zna da nakon zaprimanja psa prvo mora, prije bilo kakvog zahvata, provjeriti identitet životinje – ističe za Večernji list Lea Kreszinger, predsjednica Odjela veterinara male prakse Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close