Zbog rejtinga države obveznice HEP-a uz visokih 6,1% prinosa

Autor: Jadranka Dozan , 22. listopad 2015. u 08:45
Premije rizika države (i) HEP-u prilikom zaduživanja dođu kao 'bazno opterećenje', Foto: Grgur Žučko / Pixsell

Veći dio izdanja od 550 mil. USD ide za prijevremeni otkup obveznice dospijeća 2017. ili točnije, 83% tog duga.

Hrvatska elektroprivreda u utorak je zaključila veliku operaciju (re)financiranja. Nove dolarske obveznice od 550 milijuna dolara izdane su na sedam godina, a većim će dijelom poslužiti za prijevremeni otkup obvezničkog duga HEP-a koji originalno dospijeva 2017. godine. Prinos za kupce novih obveznica na kraju je utvrđen na 6,125 posto, s tim da nose kupon tj. kamatu od nešto nižih 5,875 posto, izvijestili su iz kompanije. To objašnjava i dobru potražnju kupaca.

 

4,8 posto

trenutno je prinos na dolarske državne obveznice

U odnosu na prinose na referentni američki dug (US Treasuryja) HEP je investitorima morao osigurati čak 4,4 postotna boda veći prinos. Financijaši mahom drže da je to prilično visok “spread”, ali dodaju i da je on toliki u dobroj mjeri zbog državnog kreditnog rejtinga. Drugim riječima, premije rizika države (i) HEP-u prilikom zaduživanja dođu kao “bazno opterećenje”, s tim da kompaniji cijena može biti samo veća iako je obveznica HEP-a danas vjerojatno i bolji papir od državne. Usporedbe radi, na dolarske državne obveznice slične ročnosti na sekundarnom se tržištu traži oko 4,8 posto prinosa. HEP-ov iskorak na međunarodno tržište može se tako promatrati i kao lakmus papir raspoloženja investitora i percepcije rizičnosti Hrvatske. Ono sugerira da bi se država na tržištu dolarskih obveznica (na koje su prinosi nešto viši nego na eurske) danas teško zadužila na desetak godina ispod 5% prinosa. No, Vlada to ni idućih nekoliko mjeseci očito neće morati testirati.

Kako je usporedno s novim izdanjem HEP krenuo i u prijevremeni otkup obveznice od 500 milijuna dolara i kuponom od 6 posto, očito je da će to refinanciranje ponajprije značiti produljenje ročne strukture duga, dok se o pojeftinjenju teško može govoriti. Ponuda otkupa podrazumijevala je, naime, 1,5 bodova veću cijenu od tržišne 7. listopada, što znači nešto više od 106 posto nominale. Kroz tu je ponudu na kraju otkupljeno 83,3 posto glavnice tog duga.

Inače, i novo je dolarsko izdanje, kao i prethodno, popraćeno ugovorom o valutnoj zamjeni USD-EUR.

Komentirajte prvi

New Report

Close