Zbog raznih svakodnevnih prepreka i poteškoća izloženiji su koronavirusu

Autor: Borivoje Dokler , 16. travanj 2020. u 22:00
Velik dio odgovornosti je i na samim je osobama s invaliditetom, koje se savjetuje da smanje potencijalnu izloženost virusu COVID-19/FOTOLIA

WHO naglašava kako tijekom pandemije trebaju imati dostupnu, povoljnu i inkluzivnu zdravstvenu zaštitu.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila u ožujku 2020. godine koronavirus COVID-19 pandemijom, zbog brzine i razmjera njegova prijenosa. Svjetska zdravstvena organizacija i tijela javnog zdravstva u čitavom svijetu poduzimaju raspoložive mjere kako bi zaustavili širenje COVID-19.

Prema dosadašnjim podacima, utvrđeno je kako na određenu populaciju, poput osoba s invaliditetom, COVID-19 može imati značajnije implikacije. Valja naglasiti, kako su zbog različitih prepreka i poteškoća u svakodnevnom životu osobe s invaliditetom izloženije virusu COVID-19.

Ujedno, osobe s invaliditetom u većem su riziku od razvoja teže kliničke slike, jer virus COVID-19 pogoršava postojeće zdravstveno stanje, osobito negativno utječe na respiratorne funkcije, funkcije imunološkog sustava, te zdravstveno stanje osoba sa srčanim bolestima ili dijabetesom.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava, kako tijekom pandemije COVID-19 zdravstvena zaštita za osobe s invaliditetom treba biti dostupna, povoljna i inkluzivna. Navedeno podrazumijeva potpunu dostupnost svim bolničkim centrima, online pristup zdravstvenim uslugama, pružanje podrške osobama s invaliditetom za zdravstvene potrebe i kućna savjetovanja, kako bi se smanjila učestalost izlazaka osoba s invaliditetom na javna mjesta.

Organizirano postupanje i provođenje odgovarajućih mjera, mogu bitno umanjiti širenje patogena i njegov negativan učinak. No, rizik od COVID-19 nije izoliran problem, već ponašanje svakog pojedinca generira dugoročne posljedice na zdravstvenu statistiku nacije, stoga je ključno ozbiljno shvatiti rizik ove bolesti.

12

posto stanovnika Hrvatske, odnosno više od 500.000 su osobe s invaliditetom

Velik dio odgovornosti na samim je osobama s invaliditetom, koje se savjetuje da smanje potencijalnu izloženost virusu COVID-19 i to na način, da izbjegavaju gužve u najvećoj mogućoj mjeri te minimaliziraju fizički kontakt s drugim osobama i smanje učestalost izlazaka na javna mjesta, te da pritom koriste prednost posebnog radnog vremena i mogućnost rada od kuće. Neophodno je, da redovito dezinficiraju pomagala koja koriste na javnim mjestima.

U skladu s navedenim, Svjetska zdravstvena organizacija savjetuje poslodavce da slijede upute o pripremi radnog mjesta za rad tijekom epidemije COVID-19. Upute navode rad na daljinu uz ustupanje tehnologije i pomagala koja su osobama s invaliditetom dostupna na radnom mjestu.

Ako preporučena organizacija rada nije moguća, neophodno je da poslodavac osobama s invaliditetom s visokim rizikom od težih simptoma omogući korištenje dopusta (uključujući plaćeni dopust). U slučaju, da rad na daljinu nikako nije moguć, od iznimne je važnosti da poslodavci provode mjere za suzbijanje zaraze.

Također se predlaže brzo uvođenje fiskalnih i administrativnih mjera s ciljem očuvanja financijske sigurnosti osoba s invaliditetom i njihove obitelji/njegovatelja Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom podržava i potiče primjenu preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, kao i uputa Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Komentirajte prvi

ORGANIZATOR
POD POKROVITELJSTVOM

New Report

Close