Zbog previše arsena voda iz vodovoda više nije za piće

Autor: Poslovni.hr , 04. srpanj 2018. u 11:53
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Preko Veterinarskog zavoda u Vinkovcima uzorak vode ponovno su poslali na kompleksnu analizu u Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu i sada očekujemo izvješće da vidimo o čemu je riječ.

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije u svome izvješću od 27. lipnja utvrdio je da voda iz javnog vodovoda Račinovci-Đurići nije za piće. Kako piše Glas Slavonije, općina Drenovci na svojoj je internetskoj stranici izvijestila mještane da voda u spomenutim naseljima nije za ljudsku potrošnju i da je tvrtka Drenovci d.o.o. kao javni isporučitelj vodnih usluga na tome području osigurala pitku vodu u Đurićima putem cisterne, dok se mještanima Račinovaca preporuča korištenje vode iz arteških bunara.

Općinski načelnik Jakša Šestić jučer je rekao da su u vodi utvrđene nešto veće količine arsena od dopuštenih vrijednosti, pronađeno je 15, umjesto dopuštenih deset mikrograma arsena po litri.- Tražimo da se Đurići i Račinovci što prije spoje na regionalni vodovod, i to je jedino rješenje za dugogodišnji problem u ovim selima. Ostala općinska naselja – Posavski Podgajci, Rajevo Selo i Drenovci, imaju vodu iz regionalnog vodovoda, a krak koji vodi prema Đurićima i Račinovcima još nije sagrađen – upozorava Šestić. Direktor tvrtke Drenovci d.o.o. Branimir Filipović potvrdio nam je da je redovitim monitoringom utvrđeno odstupanje vrijednosti arsena u vodi za piće.

– Preko Veterinarskog zavoda u Vinkovcima uzorak vode ponovno smo poslali na kompleksnu analizu u Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu i sada očekujemo izvješće da vidimo o čemu je riječ. Zanima nas je li u pitanju konstantna ili varijabilna vrijednost arsena u vodi na tome području i onda ćemo moći reći nešto konkretnije i znati što i kako dalje. U međuvremenu smo poduzeli sve potrebne radnje prema pravilima struke i u sklopu raspoloživih mogućnosti opskrbili mještane pitkom vodom – kaže Filipović.

Više o temi pročitajte ovdje.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ja se ne bi bojo to popit

New Report

Close