Zbog poreznih izmjena gradovi će teško povlačiti novac za oporavak

Autor: Večernji list , 07. rujan 2020. u 15:52
Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak/PATRIK MACEK/PIXSELL

Za novac je nužno izraditi Nacionalni plan oporavka s projektima.

Prve tranše iz europskog Mehanizma za oporavak i otpornost Hrvatska očekuje početkom 2021.

Proizlazi to iz dopisa koji je 20. kolovoza ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak poslala županijama, gradovima i općinama, s pozivom da dostave sve projekte koji bi mogli konkurirati za novac iz instrumenta EU nove generacije, iz kojeg je RH na raspolaganju gotovo 10 mlrd. eura za prevladavanje posljedica koronakrize.

Za novac je nužno izraditi Nacionalni plan oporavka s projektima. Lokalni čelnici su zatečeni kratkim rokom od šest dana za dostavu projekata, a dio ih se žali i da je nejasno koji će se projekti moći financirati iz Mehanizma.

Zato su poslali sve projekte u visokoj fazi spremnosti, ukupno više od 1000. U Ministarstvu očekuju da će se kriteriji za financiranje uskoro iskristalizirati.

Župani, gradonačelnici i načelnici općina upozoravaju i na nove prepreke u povlačenju EU novca – zakonske izmjene stopa poreza na dohodak, koje se smanjuju od 2021.

Upozoravaju da je riječ o ozbiljnom udaru na proračune – lokalna samouprava nagodinu bi ostala bez dvije milijarde kuna, a uz planirano ukidanje poreza na promet smanjenje bi bilo veće od 4 milijarde.

“Za ugovorene projekte mi ćemo kao svoje učešće u iduće dvije-tri godine morati osigurati tri-četiri milijarde kuna. Pred nama je ugovaranje u okviru nove financijske omotnice i povlačenje novca iz Mehanizma za oporavak, a očekuju nas prihodi manji za četiri milijarde”, upozorava Željko Turk, čelnik Udruge gradova i općina.

Komentirajte prvi

New Report

Close