Zbog plagijata novi natječaj za kovanicu eura

Autor: Ana Blašković , 08. veljača 2022. u 22:00
Izbor hrvatske ‘strane’ kovanice eura ostat će obilježen skandalom s krađom ilustracije kune od škotskog fotografa/IGOR KRALJ/PIXSELL

Pranjković je za prvoplasirano rješenje dobio 70.000 kuna, a dodaju li se nagrade za ostale plasmane, ukupno je trebao primiti 140.000.

Nakon skandala s plagiranjem, Komisija za novac Hrvatske narodne banke raspisat će novi natječaj za idejno i izvedbeno rješenje nacionalne strane eurokovanice od jednog eura s motivom kune.

“Radi otklanjanja svih daljnjih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u idućim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane RH s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura”, kažu u HNB-u.

Dodaju da su u tijeku natječaja “od svih autora tražena i dobivena potrebna jamstva u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina”.

Ponovili su da je Komisija zaprimila izjavu autora Stjepana Pranjkovića “kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune i odrekao se svih prava”.

Pranjković je za prvoplasirano rješenje dobio 70.000 kuna, a dodaju li se nagrade za ostale plasmane, ukupno je trebao primiti 140.000. Ostao je bez iznosa za 1. nagradu.

Brzo se otkrilo da je fotografiju koja mu je poslužila kao temelj za dizajn “posudio” od škotskog fotografa Iaina H. Leacha. U isprici HNB-u, Vladi i javnosti nije se, međutim, ispričao škotskom fotografu ni priznao krađu autorskog djela.

Komentirajte prvi

New Report

Close