Zbog operativne dobiti Konzuma Maloprodaja u plusu

Autor: Jadranka Dozan , 11. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Lanac je na 3,3 mlrd. kuna prihoda u pet mjeseci ostvario 42,6 milijuna kuna EBITDA.

Šesnaest ključnih operativnih kompanija Grupe Agrokor obuhvaćenih mjesečnim izvješćia izvanredne uprave u prvih je pet mjeseci prihodima blago (3,3%) podbacilo u odnosu na plan, ali ga je operativna dobit EBITDA premašila za deset posto. Umjesto 9 milijardi kuna prihoda do kraja svibnja ostvarile su 300-tinjak milijuna manje, i to uz operativnu dobit od 450 milijuna umjesto planiranih 407.

Već poslovično grupa Maloprodaje i veleprodaje nosi debelo iznad polovice prihoda, dok profitabilnosti najviše pridonosi divizija Prehrane odnosno njezinih devet ključnih kompanija.

U Maloprodaji je važnije od podatka o gotovo 5 mlrd. kuna prihoda to što četiri kompanije iz te divizije (Konzum, Konzum BiH, Tisak i Velpro centar) zbirno napokon bilježe operativni plus. On jest simboličan (3,3 mil. kuna), ali u izvješću povjerenika Fabrisa Peruška ističe se kako je plan za prvih pet mjeseci za tu diviziju bio operativni gubitak od 15 milijuna.

Za izron Maloprodaje iz minusa najzaslužniji je operativni rezultat Konzuma koji je na 3,3 mlrd. kuna prihoda u pet mjeseci 2018. iskazao 42,6 mil. kuna operativnog plusa (plan za to razdoblje bilo je 1,6 mil. kuna negativne EBITDA-e). U svibnju je vidljiv “pozitivan trend povratka kupaca kojih je za 6,5% više u odnosu na usporedivu maloprodajnu mrežu u 2017.”, a u izvješću se dodaje i kako je uz 11,3 posto deblju prosječnu košaricu svibanjski promet u odnosu na usporedivi lanjski (prema broju prodajnih jedinica) bio 18,5% jači.

Poslovna grupa Prehrana u svibnju je pak i prihodima i operativnom dobiti premašila plan, a posebno se ističu segment Smrznute hrane i sladoleda te Pića. Kompanije iz divizije Prehrane do kraja svibnja ostvarile su blizu 3 mlrd. kuna prihoda, pri čemu im je EBITDA premašila 380 milijuna.

Grupa Poljoprivreda u usporedbama s planovima i dalje stoji nešto slabije, budući da im kretanje cijena na robnim burzama ni u svibnju nije išlo u prilog. Zahvaljujući jačanju drugih aktivnosti pad EBITDA-e Poljoprivrede je stabiliziran, kažu u izvanrednoj upravi. Ipak, ostvarenih 65 mil. kuna i dalje predstavlja znatan raskorak u odnosu na planirana 103 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close