Novi CTO Rimca: ‘Prilika koju sam dobio u Hrvatskoj san je svakog inženjera’

Autor: Bernard Ivezić , 24. srpanj 2020. u 07:30
Dijelimo isti način razmišljanja, kazao je Rimac u povodu dolaska velikog stručnjaka

Kao glavni tehnološki direktor Porritt će odgovarati izravno direktoru i osnivaču Mati Rimcu. Prilika koju sam dobio je san svakog inženjera, kaže iskusni britanski stručnjak.

Menadžer, čijim je prelaskom iz Tesle u Apple prije četiri godine krenula priča da proizvođač Maca i iPhonea kreće u razvoj vlastitog električnog automobila, upravo je prešao u Rimac Automobile.

Britanac Chris Porritt, koji je prije odlaska u Silicijsku dolinu bio ključna figura otočke autoindustrije, dolazi u Hrvatsku na poziciju glavnog tehnološkog direktora (CTO) Rimac Automobila. Iz hrvatske tvrtke objavili su da će odgovarati izravno direktoru i osnivaču Mati Rimcu.

Uz bok Elonu Musku

Chris Porritt, glavni direktor tehnologije Rimac Automobila kaže da je prilika koju je dobio u Hrvatskoj san svakog inženjera. “Budući da je gotovo svaka ključna komponenta konstruirana i osmišljena u samom Rimcu, imamo pravu slobodu stvoriti nešto što je potpuno različito od bilo čega drugog što je ranije razvijeno u svijetu supersportskih automobila”, kaže Porritt.

Da bi prelazak bio tim zanimljiviji, ovaj stariji menadžer u Rimac Automobile dolazi izravno iz Applea. Karijeru je započeo 1987. godine u Land Roveru kao inženjer. Deset godina kasnije prelazi u Aston Martin kao glavni inženjer gdje radi na projektima razvoja hiperautomobila kao što su One-77 i V12 Vantage Zagato.

33

godine traje Porrittova karijera u autoindustriji. Od Land Rovera preko Aston Martina do Tesle i Applea iz kojeg je došao u Rimac Automobile

Nakon 16 godina u Astonu Martinu odlučuje se preseliti u Kaliforniju i dolazi u Teslu, gdje radi uz bok Elonu Musku. U Tesli Porritt postaje potpredsjednik kompanije za inženjering, odnosno ključan čovjek za razvoj.

U Muskovoj kompaniji radio je na projektu Modela S i na X platformi te na razvoju šasije za Model 3. Tri godine kasnije u jednom od najvećih kadrovskih preuzimanja u Silicijskoj dolini Porritt je prešao iz Tesle u Apple.

U Appleu je službeno vodio jedinicu za specijalne proizvode. U Silicijskoj dolini se komentiralo da zapravo razvija Appleov električni automobil. No, Apple to nikad nije potvrdio.

‘Pomicat će granice’

Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila kaže da Porrittovo iskustvo u razvoju luksuznih superautomobila u Aston Martinu, te električnih automobila u Tesli, a koji su preoblikovali čitavu industriju i entuzijazam prema trkačkim automobilima, čine ga savršenim dodatkom timu Rimac Automobila. Navodi da će Porritt biti zadužen za buduće projekte u kompaniji.

“Započeli smo putovanje u državi koja nije poznata po razvoju automobila. Mnogo smo toga naučili putem pokušaja i pogrešaka s obzirom na to da je bilo teško privući ljude iz drugih država, što je taj čitav proces učinilo izazovnim, ali i uzbudljivim. Ne mogu zamisliti kakav bi naš put bio i koliko bismo sada daleko bili da smo imali Chrisa od samih početaka”, kaže Rimac.

Dodaje da ga je brinulo hoće li ljudi s velikim iskustvom u autoindustriji odgovarati kulturi i duhu poduzeća koje su Rimac Automobili izgradili. Međutim, ističe, da kao apsolutni ljubitelj automobila, koji se voli uključiti u stvaranje novih projekata, Chris se uklopio odmah od početka.

“Dijelimo isti način razmišljanja – želimo razvijati automobile koji podižu ljestvicu, zabavni su i kvalitetni. Jedva čekam rezultate koje ćemo zajedno ostvariti”, kaže poduzetnik iz Svete Nedelje.

Slično oduševljenje dijeli i Porritt

“Rimac je savršeno mjesto za dobro iskorištavanje mojih kombiniranih iskustava stečenih u razvoju superautomobila u Aston Martinu i električnih automobila u Kaliforniji, a ono što je tim već dosad postigao s razvojem automobila C_Two je fenomenalno te se radujem tome što mogu pomoći u razvoju budućih proizvoda koji će pomicati granice”, kaže Porritt.

Komentirajte prvi

New Report

Close