Zbog nižih naknada za RF snažni rast operativne dobiti

Autor: Bernard Ivezić , 16. listopad 2019. u 22:00
Jirí Dvorjančanský, predsjednik Uprave drugoga po veličini telekoma u Hrvatskoj/B. FILIĆ/PIXSELL

Telekom je u prvih 9 mjeseci imao EBIDTA 115,9 mil. eura i rast mobilnih korisnika.

Smanjenje naknada za radiofrekvencije (RF) snažno se pozitivno odrazilo na operativnu dobit A1 Hrvatske.

U prvih devet mjeseci ovaj je telekom zabilježio skok operativne dobiti od 7,1% na 115,9 milijuna eura, a samo u trećem tromjesečju skok od 7,7% na 49,3 milijuna eura. U izvješću matice, Telekom Austrije, navodi se da je A1 Hrvatska imao i blagi rast prihoda od 1% na 323,5 milijuna eura. Na to je utjecala turistička sezona, tj. porast prihoda od roaminga. Usto, A1 bilježi i rast potražnje za  ICT, TV i uslugama brzog interneta.

U odnosu na isto razdoblje lani, A1 Hrvatska je povećao broj korisnika svojih mobilnih usluga s 1,88 na 1,9 milijuna, dok se broj korisnika fiksnih usluga smanjio s 295 na 290 tisuća. Uspoređujući s istim tromjesečjem 2018, zadržana je ista razina prihoda, uz blago povećanje od 0,4% na 114,9 milijuna eura, ali je u sklopu digitalne transformacije A1 uspio za 4,5% smanjiti troškove na 65,6 milijuna.

Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska, kaže da su glavni izazivač na telekomunikacijskom i digitalnom tržištu te da su očuvali snažnu tržišnu poziciju. "Ove godine predstavili smo LTE Advanced Pro mobilnu mrežu s brzinama do 1,35 Gbps, prvu NB IoT mrežu s nacionalnom pokrivenošću, čime smo omogućili razvoj IoT poslovnih modela, a uspješno smo demonstrirali i 5G na mobilnim uređajima kao prvi operater u Hrvatskoj", kaže Dvorjančanský.

Komentirajte prvi

New Report

Close