‘Zbog neproglašenja isključivog gospodarskog pojasa godišnje gubimo do 270 milijuna eura’

Autor: VLM, HINA , 25. travanj 2019. u 13:26
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Ovo je jako važna tema, no nema sluha za nju, iako se tiče i naših ribara, zaštite našeg mora i proširenje naših suverenih prava, tvrdi Nikola Grmoja.

Hrvatska godišnje gubi između 170 i 270 milijuna eura zbog neproglašenja isključivog gospodarskog pojasa, no vladajući i dalje ne žele zaštititi naše more i ribare, poručio je danas Mostov Nikola Grmoja komentirajući sinoćnju raspravu o njihovom prijedlogu o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa koji su Vlada i vladajući odbacili.

Grmoja podsjeća kako je HDZ, točnije Domoljubna koalicija prije nekoliko godina tijekom pregovora o sastavljanju vlade s Mostom tvrdio kako je proglašenje isključivog gospodarskog pojasa od interesa za Hrvatsku te kako im je dužnost i obveza to napraviti, no danas to iz nepoznatog razloga više ne žele napraviti.

– Tijekom sinoćnje rasprave nisam čuo nikakve argumente zašto ne proglasiti isključivi gospodarski pojas ni od državne tajnice iz Ministarstva vanjskih poslova ni predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Branka Bačića. Tvrde da su naša prava već zaštićena zahvaljujući proglašenju ZERP-a, no i sami su prijašnjih godina objašnjavali razliku, odnosno da ZERP obuhvaća samo stupac morske vode iznad dna, dok isključivi gospodarski pojas obuhvaća morsko dno, podzemlje kao i stupac zraka iznad područja koje gospodarski pojas obuhvaća – podsjeća Grmoja.

Prema analizi Europske komisije iz 2013. godine, Hrvatska je zbog neproglašenja isključivog gospodarskoj pojasa izgubila godišnje od 170 do 270 milijuna eura.

– Uzmimo neku srednju cifru, recimo 200 milijuna eura godišnje, to je od 2000. godine do danas ukupno 28,1 milijardi kuna koje smo izgubili zbog neproglašenja isključivog gospodarskoj pojasa. I jučer Branko Bačić kaže "da, bila je naša i SDP-ova pogreška, da nismo prije ulaska u EU proglasili isključivi gospodarski pojas". I zato se ni ispričao nije, a za taj novac smo godišnje gubili gotovo jedan Pelješki most – čudi se Grmoja.

Ovo je jako važna tema, no nema sluha za nju, iako se tiče i naših ribara, zaštite našeg mora i proširenje naših suverenih prava, tvrdi Grmoja primijetivši kako su očito nečije privatne ambicije važnije od toga. Pita se samo jesu li to ambicije ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić ili premijera Andreja Plenkovića, zaključivši kako Hrvatsku muči popustljiva politika svih dosadašnjih Vlada, iako imamo pravo na proglašenje isključivog gospodarskog pojasa.

Tomislav Panenić dodaje kako se Vlada pravda ZERP-om, no podsjeća da se i njegova primjena stalno odgađala, što dokazuje da dosadašnje vlade, kao i aktualna, iz nepoznatog razloga nisu željele uzeti samo ono što nam pripada, osigurava ravnopravnost i štićenje prirodnih resursa.

Upitan da komentira nekretninu na moru ministra državne imovine Gorana Marića za koju je u imovinskoj kartici prikazao znatno nižu vrijednost od realne te da odgovori bi li i on kupio kuću na moru po tako niskoj cijeni, Grmoja je rekao kako on o tome ne razmišlja jer si to ne može priuštiti.

– Ja nisam u mogućnosti da to kupim, imam kredit na 30 godina za stan u Metkoviću i starog Forda iz 2007. godine, tako da o tim kategorijama ja ne razmišljam, rekao bi bivši premijer. Malo je otežavajuća okolnost za ministra državne imovine da nije procijenio dobro svoju nekretninu, pa se postavlja pitanje kako to radi s državnom imovinom. Vidim da optužuje druge da mu podmeću, pa mu želim reći "ako nemate repova, nemaju vam što podmetnuti". Ja repova nemam, pa svima mogu reći otvoreno ono što ih ide – odgovorio je Grmoja na konferenciji za medije u Saboru.

Na pitanje kako gleda na jaki angažman dužnosnika u predizbornoj kampanju, Grmoja kaže da je jasno da je i premijer u kampanji, a ne samo župani i ministri.

– Premijer koristi vladine resurse, vidim da je i danas na sjednici Vlade rekao oporba nije jučer na aktualcu otvorila europske teme i da je sve bilo kao razvodnjena kamilica. To dakle govori čovjek koji je utjelovljena razvodnjena kamilica. A znate što su njemu europske teme – samo kojem europskom bogu tko služi – a mi ne služimo ni jednom europskom bogu osim hrvatskom narodu – zaključio je Grmoja.

I Živi zid traži isto

 "Mi se zalažemo za proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa na koji po međunarodnom pravu imamo pravo na 24.000 kilometra četvornih, koliko imamo od naše granice teritorijalnog mora do crte sredine Jadranskog mora", izjavio je predsjednik Živog zida Ivan Velibor Sinčić na konferenciji za novinare u Splitu, organiziranoj u sklopu kampanje za predstojeće europske izbore.

Zbog neproglašenja pojasa RH godišnje gubi 279 milijuna eura

 Uvjeren je da Hrvatska zbog neproglašenja isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu godišnje gubi do 279 milijuna eura, ili u protuvrijednosti gubi se godišnje gotovo koliko košta gradnja Pelješkog mosta.

 "Jadran je u sve težem stanju jer su mnoge vrste riba ugrožene i izlovljene. Imamo podatak da oko 5.000 kornjača godišnje strada zbog nedostatka kontrole. Imamo ogromnih problema s mikroplastikom i smećem u moru i pod morem.Sve bi to bilo puno bolje da smo proglasili Isključivi gospodarski pojas", poručio je Sinčić.

 Podsjetio je da je Hrvatska 2003 proglasila Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas (ZERP) na Jadranu, ali se on nikad nije primjenjivao, pa je hrvatska riba postala plijen za koji se bore velike kompanije koje se bave poljoprivredom i trgovinom. "To je tragedija kojoj danas svjedočimo", istaknuo je.

 Nositelj izborne liste Živog zida Tihomir Lukanić najavio je da će se predstavnici te stranke u Europskom parlamentu beskompromisno boriti za interese hrvatskih ribara i poljoprivrednika. "Jadransko more je hrvatsko more, a ne more Europske unije i Europske komisije. To je more koje moramo štiti po svaku cijenu", poručio je Lukanić te oštro kritizirao politiku Europske komisije.

Europska komisija je tiha okupatorska sila i nešto najgore što nam se dešava

 "Ova tiha okupatorska i birokratska sila iz Bruxellesa, Europska komisija, je nešto najgore što nam se dešava, gdje netko u tišini upravlja našim prostorima, našim kvotama i određuje našim ribarima što smiju, a što ne smiju", naglasio je i nedopustivim ocijenio "na takav način savijati kičmu i klanjati se ispred nekakvih mogula na međunarodnoj sceni i prodavati svoje budzašto".

 Po njegovom tumačenju, u konstelaciji snaga u Europskoj uniji čak i proglašenje Isključivog gospodarskog pojasa znači da nećemo imati apsolutnu autonomiju nad svojim prostorom. "Ako EU nama i dalje, nakon proglašenja Isključivog gospodarskog pojasa neće dozvoliti neće dozvoliti upravljanje nad našim hrvatskim morem, to će značiti – ili ćete gospodo revidirati međunarodne ugovore ili Hrvatsku više nećete eksploatirati, odnosno napuštamo organizaciju koja parazitira nad ovim poštenim narodom", zaključio je Lukanić.

Komentirajte prvi

New Report

Close