Podravka će zbog velike potražnje za jednim proizvodom uložiti 30 milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 06. svibanj 2021. u 06:14
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

U njezinoj Tvornici dječje hrane u Poduzetničkoj zoni Danica također se odvija proizvodnja pod brendom Lino, ali za pahuljice i kremne namaze.

U Podravkinoj tvornici Kokteli peciva u Koprivnici, nakon ulaganja u tehnološku modernizaciju linija u kategorijama snack proizvoda (Kviki) i Dolcele, intenzivira se završna faza unapređenja proizvodnih kapaciteta. S najavom investicije od gotovo 30 milijuna kuna u realizaciju kreće projekt tehnološke modernizacije za treću kategoriju proizvoda – ekstrudiranih proizvoda brenda Lino, između ostalog Lino pillowsi i Lino crunch, a plan je da se to ‘upogoni’ najkasnije u godinu dana. Ponude zainteresiranih dobavljača očito su im ‘na stolu’. Riječ je o tvornici čijom je proizvodnjom u 2020. generirano nešto manje od oko 200 milijuna kuna prihoda. Postojeća linija radi na maksimalnim kapacitetima pa su se zbog sve veće potražnje odlučili na ovu investiciju sa značajno većim mogućnostima proizvodnje, što će dovesti do toga da će po instaliranju moći zadovoljiti povećanu tržišnu potražnju. Podravka s markom Lino na domaćem tržištu žitarica za djecu zauzima vodeću poziciju, u vrhu je u Sloveniji i Srbiji, dok će instalacijom nove linije za proizvodnju kao i one za pakiranje, dobiti novi zamašnjak u smislu razvoja novih proizvoda u različitim oblicima i pakiranjima, te generiranja većih prihoda iz te kategorije.

U njezinoj Tvornici dječje hrane u Poduzetničkoj zoni Danica također se odvija proizvodnja pod brendom Lino, ali za pahuljice i kremne namaze. Prva je to investicija za koju je Uprava Podravke donijela odluku iz predstojećeg ‘vala’ snažnog investicijskog ciklusa u tri područja, za koje je koncem travnja dobila prethodnu suglasnost Nadzornog odbora. To znači da su se u mandatu aktualne uprave na čelu s predsjednicom Martinom Dalićom stekli za to potrebni uvjeti. Iz sfere projekata kojima je cilj tehničko-tehnološki modernizirati proizvodnju, pored navedenog ulaganja pokrenut je projekt te je odabran dobavljač za izgradnju novog sustava za dezinsekciju ulaznih sirovina na bazi zelene tehnologije, s ciljem sigurnijih uvjeta za rad zaposlenika na tim procesima te bez štetnog utjecaja na okoliš.

No, novi ciklus investiranja donosi još dva važna projekta, isto s prethodnom nadzorničkom suglasnošću. Jedan je dugo godina planirani projekt informatičke i energetske rekonstrukcije te modernizacije poslovne zgrade u Koprivnici – tzv. srca Podravke, za koji se trenutno bilježi prvi korak na planu provedbe. Tijekom lipnja predviđeno je pokretanje natječaja za izbor izvođača radova koji će provesti rekonstrukciju i modernizaciju poslovne zgrade. Cilj je da to bude izvedeno na troškovno optimalnoj razini, uz predviđeno trajanje od 6 do 8 mjeseci.

Drugi je projekt optimizacije logističkih procesa u sklopu kojeg propituju mogućnost izgradnje novog logističko-skladišnog centra, te kreću u izradu projekta investicije u novi centar, s ključnom odrednicom u vidu evaluacije procesa, kako bi se pokazala isplativost investicije u taj centar. Ukupna vrijednost investicijskog ciklusa bit će poznata nakon provedenih natječaja i evaluacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close