Zbog invazije poljoprivrednicima i MSP-ovima 31,7 mil. eura

Autor: Suzana Varošanec , 09. siječanj 2023. u 22:00
Paušalna potpora od 1000 do 15.000 eura za poljoprivrednike isplatit će se do 15 listopada/M. Sušenj/PIXSELL

Paušalna potpora za njih se izračunava temeljem smanjenja primitaka, tj. prihoda korisnika u 2022. u odnosu na 2021.

Za poljoprivrednike i MSP-ove pogođene ratom u Ukrajini potpore će ukupno iznositi 31,7 milijuna eura, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede koje do 19. siječnja provodi e-savjetovanje za nacrte natječaja iz Programa ruralnog razvoja za provedbu Mjere 22.

Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima kao i paušalna potpora MSP-ovima posebno pogođenim učinkom invazije na Ukrajinu, kako navode, za cilj ima ublažavanje posljedica rata i osiguravanja njihove likvidnosti.

Tako se paušalna potpora u iznosu od 1000 do 15.000 eura za poljoprivrednike predviđa isplatiti do 15 listopada.

Još veća paušalna potpora – 3 do 25 tisuća eura – predviđa se za MPS-ove, a prihvatljivi korisnici su ekološki prerađivači u rangu mikro, malih i srednjih poduzeća koji su registrirani za preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, osim proizvoda ribarstva.

Paušalna potpora za njih se izračunava temeljem smanjenja primitaka, tj. prihoda korisnika u 2022. u odnosu na 2021.

Za najmanji pad – 10 do 20% prihoda, potpora iznosi 5000 eura, dok se maksimalnih 25.000 eura predviđa ako su prihodi pali više od 50%.

Za upis u Evidenciju korisnika (rok 6. veljače) potrebni podaci sukladno Vodiču za upis u Evidenciju korisnika za mjeru 22, a koji su uneseni u AGRONET, smatraju se konačnima. Iznimno je važno da korisnik nakon unosa, a prije podnošenja zahtjeva za upisom, pažljivo provjeri točnost podataka, upozorava se u nacrtu.

Naime, sva daljnja postupanja po pitanju mjere 22 odvijat će se sukladno danim podacima te oni neće biti podložni reviziji od strane djelatnika Agencije za plaćanja prije njihove verifikacije u sustavu Evidencije korisnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close