Zbog EU fondova raste tržište ‘starih’ traktora

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 18. srpanj 2019. u 22:00
U prvom polugodištu novoregistrirano 939 traktora što je 380 komada ili čak 68% više nego lani/H. JELAVIĆ/PIXSELL

Više je traktora iz tvornica koje su prestale proizvoditi, kao npr. rumunjski Univerzal (39 komada), poljski Ursus (86 kom).

U prvom polugodištu ove godine ukupno je, pri stanicama za tehnički pregled u RH novoregistrirano 939 traktora što je za 380 komada ili čak 68% više nego lani kada je također zabilježen veliki porast u odnosu na isto razdoblje nekoliko prethodnih godina.

"Može se zaključiti da se tržište traktora po broju prisutnih brendova stabiliziralo te se i dalje očekuje rast prodaje novih traktora", kaže dopredsjednikom Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH Franjo Dominković. Dodaje kako je zabrinjavajuće što je u prvoj polovici godine tržište rabljenih traktora "eksplodiralo". "U prvih 6 mjeseci prvi puta je registrirano čak 2125 komada rabljenih traktora. To je gotovo 2,3 puta više nego u istom razdoblju prošle godine i gotovo duplo više od ukupnih godišnjih brojki u razdoblju od 2014. do 2017.

Najviše je registriranih traktora iz Istočne Europe", ističe. Objašnjava kako su najbrojniji traktori IMT kojih je registrirano čak 412, a ovi se traktori ne proizvode već pet godina od kada je tvornica u Beogradu bankrotirala. Isto tako je registrirano više traktora iz tvornica koje su davno prestale proizvoditi, kao npr. rumunjski Univerzal (39 komada), poljski Ursus (86 kom), Renault iz Francuske (52 kom) te naši Torpedo (71 kom) i čak 79 traktora Tomo Vinković.

"I nas poznavatelje tržišta iznenadila je količina 'uvezenih' traktora u 6 mjeseci. Iako su podaci Agronomskog fakulteta, koji je ovlašten izdavati dozvole za uvoz, to najavljivali. Iz tih podataka za 2017. i 2018. razvidno je da je prosječna starost tih traktora preko 20 godina, a dosta ih je starosti iznad 35 godina pa čak i iznad 50 godina", kaže Dominković.

To su uglavnom traktori koje nabavljaju mali poljoprivrednici iz bespovratnih potpora iz EU fondova od 15.000 eura. "Mi i dalje tvrdimo da je to štetno i za poljoprivrednike i za RH. Nismo dužni zbog EU potpora čistiti EU skladišta rabljene mehanizacije, niti ona izvan EU", kaže Dominković.

Ako se ne može potpuno zabraniti uvoz rabljenih traktora onda je hitno potrebno ograničiti starosti i to do 5 godina.  To bi pomoglo hrvatskim proizvođačima u prodaji na domaćem tržištu. Dominković ističe kako je pozitivno što raste prodaja novih traktora, na što je prije svega utjecalo korištenje potpora iz Programa ruralnog razvoja. I kad se izuzmu Belarus traktori, kojih je u prvih šest mjeseci ove godine "registrirano" čak 335 prisutan je trend značajnog rasta. Vidljivo je da najveću količinu čine traktori proizvedeni u EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close