Završeno vještačenje u slučaju Agrokor: Hoće li uskoro i optužnica?

Autor: Poslovni.hr , 21. lipanj 2019. u 11:04
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema Zakonu, nakon što dovršetak istrage bude upisan u upisnik, počinje teći rok od mjesec dana za podizanje optužnice.

Kako N1 ekskluzivno doznaje, nalaz knjigovodstveno-financijskog vještačenja koji se čekao u slučaju Agrokor i zbog kojeg je probijen instruktivni rok za dovršetak istrage – napokon je stigao u Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu.

Konačno je završeno knjigovodstveno-financijsko vještačenje koje je u istrazi u slučaju Agrokor povjereno poljskoj podružnici tvrtke KPMG. Nalaz je 19. lipnja stigao u Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, doznaje naša Vanja Kranic.

Potvrdio je to za N1 televiziju i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić koji nije želio otkriti sadržaj nalaza zbog "nejavnosti istrage". Nalaz ima 500 stranica, napisan je na engleskom i hrvatskom jeziku. Sada će ga prvo proučiti i tužitelji i obrana. U ovim trenucima, kaže Jelenić, nije moguće procijeniti kada bi istraga mogla i formalno završiti kao niti to može li se očekivati optužnica i kada.

"Radi se o nalazu koji ima više od 500 stranica. Prije svega, tužitelji ga trebaju pročitati i proučiti. Nalaz, naravno, treba dostaviti i obrani, a s obzirom da je u ovoj istrazi uključena od prvog dana, dati razumni rok da ga prouči – i da onda svi skupa vide treba li eventualno tražiti kakvu dopunu tom nalazu ili, eventualno, s obzirom na rezultate vještačenja, treba prije završetka istrage provesti još pokoju dokaznu radnju", kazao je Dražen Jelenić za N1.

O sadržaju nalaza glavni državni odvjetnik nije želio govoriti jer je, kako kaže, istraga nejavna.

Može li se uskoro očekivati optužnica?

"Istraga završava i nakon toga državni odvjetnik donosi odluku koja može biti ili optuženje ili obustava istrage ili obustava za neke točke istrage.", kazao nam je Jelenić.

Prema Zakonu, nakon što dovršetak istrage bude upisan u upisnik, počinje teći rok od mjesec dana za podizanje optužnice. No, taj se rok može produžiti za još maksimalno dva mjeseca odlukom višeg državnog odvjetnika.

Još 20 svibnja istekao je rok od 18 mjeseci za dovršetak istrage protiv Ivice Todorića i njegovih suradnika zbog gospodarskog kriminala, krivotvorenja isprava i nezakonitog vođenja poslovnih knjiga, no ona tada nije bila dovršena jer nije bilo završeno knjigovodstveno-financijsko vještačenje.

Podsjetimo, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića te 12 Agrokorovih menadžera i revizora pokrenulo u studenome 2017. zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Uz Todorića i sinove istragom u slučaju Agrokor su obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i zabranu napuštanja Zagreba. Istraga je u međuvremenu proširivana i zbog novih sumnji na štetu Agrokora.

Komentirajte prvi

New Report

Close