Završen upis dionica Petrokemije, država svoje uplatila, iznosi do nedjelje – tajna

Autor: Marija Brnić , 24. travanj 2024. u 07:03
Dionice bi trebali upisati svi s udjelima većima od 5%/I. Šoban/PIXSELL

Komunikacija u kutinskoj tvrtki sve teža, predstavnici Yildirima pričaju samo turski.

Krajem prošle godine Uprava Petrokemije ‘zaskočila’ je državu i pokrenula bez prethodnog dogovora postupak donošenja odluke o dokapitalizaciji tvrtke.

Glavni dioničari, turska grupacija Yildirim i država, u ožujku su na glavnoj skupštini konačno jednoglasno podržali taj proces, koji je upravo ušao u finiš, no još uvijek u priličnoj tajnosti i bez informacija za širu javnost.

Do kraja 21. travnja svi bi postojeći dioničari s udjelima većima od 5% trebali upisati dionice prema zacrtanim okvirima, a za uplate je predviđen rok od tjedan dana, koji, dakle, istječe u nedjelju, 28. travnja.

Kontrolni paket ostaje

Neslužbeno, predviđeno je da nakon provedbe cijelog procesa učešće u vlasničkoj strukturi svih državnih dioničara bude nešto iznad 25%.

Izuzetak Janaf
Uprava Petrokemije, koju vodi predsjednik Uprave Ali Odabaş, predlagala je povećanje kapitala s postojećih 55 milijuna eura za najmanje 70 milijuna do najviše 140 milijuna eura, a pojedinačno svaki od pozvanih dioničara može participirati s maksimalnim udjelom kojeg ima u sadašnjoj strukturi dioničara.

No, kakav je interes iskazan i do kolikog se iznosa došlo kroz upis novih dionica, ne otkrivaju ni u Upravi kutinskog proizvođača mineralnih gnojiva, a niti dioničari iz državnih redova ne iznose detalje oko svojih učešća. Izuzetak je samo Janaf, koji je izlistan na Zagrebačkoj burzi i već je prije mjesec dana utvrdio i obznanio kako će u dokapitalizaciji sudjelovati s 2,838 milijuna eura.

Ta tvrtka u vlasničkoj strukturi Petrokemije sudjeluje s 9,09%. Najveći udjel iz redova države u Petrokemiji ima CERP (17,9%), te Fond za financiranje razgradnje NEK (12,73%), dok Plinacro ima 5,45%, a Yildirim drži većinskih 54,22% dionica.

Iz redova ostalih državnih dioničara tek neslužbeno potvrđuju kako su svi već i uplatili iznose iz svojih upisnica, te da je predviđeno da nakon provedbe cijelog procesa učešće u vlasničkoj strukturi svih državnih dioničara bude nešto iznad 25%, odnosno da se vodi računa da država u Petrokemiji zadrži kontrolni paket.

Za državu je, kažu naši sugovornici, bitno da se unosom kapitala osigura financijsku stabilnost i ulaganja u modernizaciju postrojenja, koja su nužna i bez kojih tvrtka neće ispunjavati uvjete za daljnje poslovanje zbog neispunjavanja potrebnih standarda u poslovanju i negativnog utjecaja na okoliš.

No, komunikacija u kutinskoj tvrtki i mimo samog postupka dokapitalizacije postaje sve izraženiji problem, jer tvrtka nakon ulaska vlasnika iz Turske nije zatvorena samo u davanju informacija medijima, nego su, kako se čuje, i državnim dioničarima informacije o poslovanju tvrtke zapravo slabo dostupne.

Država u Upravi tvrtke, naime, nema svog predstavnika, sve aktivnosti koordinira sam vrh ove obiteljske kompanije iz Turske, a komunikacija je i unutar same tvrtke i pojedinih odjela u Kutini uglavnom ograničena. Dijelom tomu pridonosi i to što predstavnici Yildirima u Kutini komuniciraju na turskom jeziku, a da tvrtka postaje sve zatvorenija potvrđuje i to što se gasi odjel za korporativne komunikacije.

U proizvodnji bez otkaza
Otpuštanja u proizvodnom dijelu tvrtke koja ima više od 1000 radnika nije bilo. Štoviše, uprava se, kako kažu iz redova sindikata, drži obveza i isplaćuje redovito plaće, koje su nakon nedavno potpisanog novog kolektivnog ugovora, porasle u prosjeku za oko 20%.

Dok se čeka konačne podatke o tomu koliko kapitala će se osnažiti Petrokemiju, u tvrtki s jednakim intenzitetom još iščekuju da se oglasi i kraj remonta postrojenja, te nakon dužeg razdoblja ponovno pokretanje proizvodnje.

Trendovi pada cijena na europskom i svjetskom tržištu mineralnih gnojiva i odugovlačenje s aktiviranjem pogona ne ulijevaju optimizam, pa su bolja komunikacija i jasnija slika o dugoročnim planovima Yildirima u Kutini od još veće važnosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close