Zatopljavanje energetskih, ali i političkih odnosa s Mađarskom

Autor: Darko Bičak , 18. lipanj 2017. u 22:00
Plinovod je jednosmjerno, prema Hrvatskoj, u funkciji od 2011. godine/Ivo Čagalj/PIXSELL

Europska unija odlučila pomiriti svoje dvije članice koje su se sukobile oko okolnosti prodaje Ine Molu.

Potpisivanjem memoranduma o razumijevanju između hrvatske i mađarske Vlade u utorak u Budimpešti bit će napravljen prvi korak u reverzibilnom povezivanju plinovodnih sustava dviju zemalja. 

Potpisuju tajnici
Sam ugovor bi trebali potpisati tajnici u ministarstvima energetike, Mario Šiljeg s hrvatske strane i András Aradszki u ime Republike Mađarske, a europski štih događanju dat će potpredsjednik Europske komisije za energetsku uniju Maroš Šefčovič, inače iz Slovačke. Spojni plinovod između Mađarske i Hrvatske u funkciji je od 2011. godine, ali plin može ići samo prema Hrvatskoj zbog manjka kompresije u našem dijelu sustava.  

Europska komisija je 2015. započela dijalog s Hrvatskom i Mađarskom radi postizanja sporazuma o povratnom kapacitetu između dvije države članice.  Pregovori su kulminirali prošle godine te je ovaj memorandum trebao biti potpisan u rujnu 2016., no zbog političke krize i predstojećih parlamentarnih izbora u našoj zemlji ga je hrvatska Vlada otkazala. 

Važan za LNG
Iz EU ističu da simbolično značenje ovog memoranduma nadilazi sam plinovod je označava prvi pozitivan korak u odnosima Hrvatske i Mađarske u području energetike u posljednjih nekoliko godina koji su opterećeni krizom Ina-Mol.  Samim memorandumom će se omogućiti da se kratkoročno postigne reverzibilnost plinovoda korištenjem mađarskih sustava za kompresiju, a do ožujka 2019. bi se i u Hrvatskoj trebala izgraditi kompresorska stanica kada će i nastupiti obveza povratnog kapaciteta plinovoda za obje zemlje. Dvosmjerni plinovod će do punog izražaja doći tek sredinom 2019. kad bi trebao zaživjeti projekt LNG terminala na Krku te opcijom njegova proširenja u fazama.

Komentirajte prvi

New Report

Close