Zašto usprkos padu PDV-a nije došlo do očekivanog smanjenja cijena?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. travanj 2022. u 08:27
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Potrošači su očekivali smanjenje cijena u prodavaonicama, jer je jestivo ulje zadnjih nekoliko mjeseci najviše poskupilo, oko 32 posto, ističu iz HZUP-a.

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP) pozvala je Državni inspektorat na obavljanje nadzore nad cijenama hrane, jer je usporedna evidencija pokazala da nakon Vladine odluke o smanjenju PDV-a s 13 na 5 posto na jestiva ulja i masti, nije došlo do očekivanoga smanjenja.

HUZP je evidentirao cijene jestivog ulja zadnjeg dana u ožujku, dan prije stupanja na snagu Odluke Vlade RH o smanjenju PDV na određene prehrambene namirnice, među kojima je bilo i jestivo ulje, priopćeno je u četvrtak iz udruge.

Naime, od 1. travnja smanjen je PDV na cijeli niz proizvoda, među kojima i na jestiva ulja i masti, s 13 posto na 5 posto.

Potrošači su očekivali smanjenje cijena u prodavaonicama, jer je jestivo ulje zadnjih nekoliko mjeseci najviše poskupilo, oko 32 posto, ističu iz HZUP-a.

HZUP je nakon tjedan dana ponovo evidentirao cijene. Usporedne cijene ulja prije i nakon smanjenja PDV-a na hranu pokazuju kako je tjedan dana kasnije, 7. travnja,  cijena ulja bila jednu kunu niža samo u trgovinama Spar, gdje je iznosila 17,99 kuna, dok je u trgovinama Konzum, Lidl i Vrutak cijena ostala ista, 17,99 kuna, navodi se u priopćenju.

Iz HZUP-a napominju da im se “stalno javljaju potrošači koji kažu kako nisu pronašli smanjene cijene”. Stoga pozivaju Državni inspektorat da obavi nadzor i izvijesti potrošače o rezultatima, navodi u priopćenju predsjednica HZUP-a Ana Knežević.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zato što se cijena u međuvremenu povećala.

New Report

Close