Zašto su šparoge tako skupe i zašto im cijena raste

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2023. u 08:54
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Za razliku od lani kada je cijena vezice dosegnula 6 eura, ove godine na pojedinim tržnicama prodaju se i za 10, a negdje i nevjerojatnih 15 eura

S prvim toplijim danima počinje i sezona berbe šparoga. No, za mnogima omiljenu proljetnu namirinicu treba izdvojiti i ne baš malo novca, posebno ako se uzme u obzir da šparoge nije potrebno uzgajati. Za razliku od lani kada je cijena vezice dosegnula 6 eura, ove godine na pojedinim tržnicama prodaju se i za 10, a negdje i nevjerojatnih 15 eura, piše HRT.

“Ima zlato moje šparoga. Pošto su? Od tri, četiri, pet šest, ovisi koliki je snop”, objašnjava prodavačica Marija.

Većini previše. Ali za povremeni užitak neki će posegnuti u novčanik. “Preskupe su, a malo za eto.. A u odnosu na prošlu godinu? Tu je, isto tako, ista je bila cijena, nije bila ništa jeftinija”, kaže Jelka.

Zašto su šparoge tako skupe i zašto im cijena raste – pitaju se mnogi. “Teško ih je i brati i nema ih zapravo. Mladi neće da beru, a stari ne mogu i to je to”, ustvrdila je prodavačica Rada.

“Treba malo otići pa tražiti i osjetiti tu ljepotu traženja kad te noge bole i kad padneš i podereš ruke na draču. I onda vidjeti jel’ to skupo ili nije”, kaže Giovanni.

Brojni Zadrani dijele njegovu strast. U gradskoj park-šumi počela je potraga za prvim izdancima. Šparoga po šparoga – ručak. I još k tomu, kažu, jedan od najzdravijih. Bogate su antioksidansima, prirodni su diuretik ali i afrodizijak. Šparoge su posljednjih godina na meniju brojnih restorana. U zadarskim nam kažu – pričekat će još jednu kišu da ih bude više i da im cijena padne.  A zatim ih ponuditi u različitim kombinacijama. Većini je ipak najdraža ona najjednostavnija. Kupili ih na tržnici ili ubrali u šumi šparoge su uvijek zdrav obrok.

Komentirajte prvi

New Report

Close