Zašto sajmovi ne smiju raditi, a mogu lako provoditi sve mjere zaštite?

Autor: Poslovni dnevnik , 06. prosinac 2020. u 22:00
Predstavnicima sajmova nije jasno zašto im je zabranjen rad/JOSIP REGOVIĆ/PIXSELL

Kao veliki otvoreni prostori, oni su zatvoreni, a trgovački centri i tržnice i dalje rade.

Predstavnici hrvatskih sajmova zatražili su u nedjelju da se omogući rad sajmova zatvorenih odlukom stožera civilne zaštite, ističući da je to djelatnost na velikim otvorenim površinama na kojima se poštuju sva pravila i gdje dosad nije zabilježena zaraza Covidom.

Predsjednik Udruge hrvatskih sajmova Miroslava Filipčić rekao je na konferenciji na zagrebačkom autosajmu na Jakuševcu da su svi sajmovi u Hrvatskoj u velikim problemima zbog zabrane rada.

U zemlji je 450-500 sajmova koji zapošljavaju 2000-3000 ljudi, a s njima surađuju i tisuće tvrtki. Filipčić kaže da nema dokaza da se zaraza širila na sajmovima.

Kao veliki otvoreni prostori, oni su zatvoreni, a trgovački centri i tržnice i dalje rade. Filipčić apsurdnim smatra što se poljoprivredni proizvodi ne mogu prodavati na sajmovima.

“Kontrolira se, poštuju se sve mjere, a zatvoreni smo”, kaže Filipčić. Ne sumnja da će ih država obeštetiti dok ne rade, ali to po njemu nije rješenje jer žele raditi. Naveo je i da su od prvog zatvaranja dosad hrvatski sajmovi radili s trećinom kapaciteta i s dvije trećine manje prihoda.

“Dajte da radimo, ispoštovat ćemo sve obveze prema državi, ništa nećemo tražiti, poštovat ćemo sve mjere jer to možemo, radimo na otvorenom”, istaknuo je Filipčić.

Za glavnog direktora HUP-a Damira Zorića zatvaranje sajmova potpuno je nelogično, jer se radi o ogromnim prostorima na kojima se mogu poštovati sve mjere.

Podsjetio je da se radi o mjestima ne kojima nerijetko najsiromašniji dio građana nešto zarade, no da su sada dovedeni do toga da ni to ne mogu.

Komentirajte prvi

New Report

Close