Zašto je u Hrvatskoj tako teško proći vozački ispit. Još smo i najskuplji

Autor: Poslovni.hr , 31. ožujak 2024. u 08:48
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Zutobi je sastavio ljestvicu zemalja u svijetu u kojima je najlakše, ali i najteže naučiti voziti, kao i troškove ishođenja vozačke dozvole.

Analizirajući troškove vozačkog, kao i njihovu težinu i dob u kojoj se smije voziti, Zutobi je sastavio ljestvicu zemalja u svijetu u kojima je najlakše, ali i najteže naučiti voziti, kao i troškove ishođenja vozačke dozvole. Prema istraživanju, Hrvatska je na vrhu ljestvice.

1. Hrvatska: Hrvatska je prema ovom istraživanju završila na prvom mjestu među zemljama u kojima je najteže položiti vozački ispit. Kao razlog navode se skupi i strogi uvjeti koji zahtijevaju veliku količinu učenja i praćenja da bi se položili. Napominju i da je prosječan broj sati potrebnih za dobivanje vozačke dozvole 85, a zakonska je obveza odraditi te sate prije polaganja ispita.

No, treba napomenuti da je minimalni broj sati koje kandidati moraju položiti za B kategoriju u hrvatskim autoškolama 65, što uključuje 30 sati teorije i 35 sati vožnje. Za svaki nepoloženi ispit kandidati trebaju izdvojiti dodatnih minimalno 3 sata, što čini brojku od 85 sati prilično nategnutom. Za polaganje svih ispita i dobivanje dozvole Hrvati moraju predočiti i više liječničkih potvrda te izdvojiti oko 1085 eura, piše N1.

2. Brazil

3. Mađarska

4. Bahrein

5. Crna Gora

Zemlje u kojima je polaganje vozačkog ispita najskuplje:

1. Hrvatska: Hrvatska je također zauzela prvo mjesto po cijeni vozačkih ispita. Hrvati u prosjeku moraju platiti 960 eura više od većine zemalja.

2. Malezija: Malezijski vozački ispit je vrlo temeljit i samim time vrlo skup, te od kandidata zahtijeva polaganje teoretskog i praktičnog dijela. Osim toga, Malezijci moraju provesti 33 sata na nastavi. Iako je ukupni trošak od 588 eura, 466 eura niži od hrvatskog, ipak je dovoljno skup da zauzme drugo mjesto.

3. Andora: Mala pirinejska kneževina Andora treća je najskuplja zemlja za polaganje vozačkog ispita, s ukupnim troškom od nešto više od 466 eura. Budući da je Andora tako mala, svi se testovi provode jedan dan u tjednu u istom centru za testiranje.

Zemlje u kojima je polaganje vozačkog ispita najjeftinije:

1. Pakistan: Pakistanski vozački ispit je nevjerojatno jeftin, dapače, cijena mu je manja od 1,20 eura.

2. Indija

3. Vijetnam

Komentirajte prvi

New Report

Close