Zašto je podbacila nacionalna mirovina?

Autor: Marija Brnić , 29. prosinac 2021. u 06:55
Analiza IJF-a pokazala da hrvatska inačica nacionalne mirovine nije ispunila očekivani rezultat/H. Jelavić/PIXSELL

Moguće razloge podbačaja nacionalne naknade za starije analitičari IJF-a vide u slaboj informiranosti ciljane populacije.

U prvoj godini primjene nacionalna naknada za starije osobe, inače uvedena kao inačica nacionalne mirovine za osobe koje u vrijeme dok su radno-aktivne nisu osigurale prihod za starije dane, nije ispunila očekivani rezultat.

Pokazuje to analiza stručnjaka Instituta za javne financije (IJF), koji su iz podataka HZMO-a utvrdili da je krajem studenoga naknadu koja iznosi 800 kuna mjesečno primalo tek 5658 korisnika.

Prilikom donošenja zakona, koji je u primjeni od početka 2021., procjena je bila da bi od oko 60 tisuća onih koji nisu ispunili ni minimalne uvjete za mirovinu kriterije za dobivanje naknade u ovoj godini moglo ispuniti 19,7 tisuća starijih građana, što bi državni proračun stajalo 132 milijuna kuna.

S obzirom na podbačaj u broju korisnika do kraja studenoga je i samo trećina tog iznosa iskorištena za isplatu naknada.

Moguće razloge podbačaja nacionalne naknade za starije analitičari IJF-a vide u slaboj informiranosti ciljane populacije i za mnoge iz nje složenom postupku podnošenja zahtjeva pa i činjenice da se dio onih koji polažu pravo na naknadu nalazi u udaljenim mjestima bez banaka i bankomata.

Razlog se može tražiti i u činjenici da se veće beneficije ostvaruju korištenjem zajamčene minimalne naknade, ali i da se kod pripreme modela loše procijenio interes građana treće dobi za ovu naknadu.

Komentirajte prvi

New Report

Close