Zašto je javni dug ispod 60% ‘bronhi’ za situacije krize i potrebe

Autor: Danica Gršković , 15. siječanj 2024. u 18:00
Na Ekonomskom fakultetu odrzana je jednodnevna konferencija/T. Miletić/PIXSELL

Projekt Financijska akademija izazvao veliko zanimanje, a guverner HNB-a Boris Vujčić u uvodnom je govoru ukazao na važnost financijskog opismenjavanja.

Hrvatska akademska zajednica Ekonomskog fakulteta održala je konferenciju u sklopu projekta Financijska akademija sa sudjelovanjem visoko kvalificiranih predavača iz raznih sektora bankarskog svijeta, fintecha i financijskih institucija čija su izlaganja izazvala toliko zanimanje da se u dvorani 3 i stajalo.

Projektom se želi podići financijska svijest i pismenost mladih kroz usvajanje ekonomskih i financijskih koncepata, kao i najnovijih trendova u financijskom sektoru na primjerima hrvatskog i europskog gospodarstva.

3 - 4

posto prostor je unutar kojeg bi u 2024. godini trebala završiti inflacija

Preokrenut trend
Konferencija je započela predavanjem guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića, a u fokusu je bila prva godišnjica članstva u europodručju. Sam ulazak u eurozonu za Hrvatsku je označio poboljšanje makroekonomske situacije.

“Imali smo razdoblje od pet godina nakon financijske krize, razdoblje stagnacije, recesije i rasta javnog duga i mogli smo preokrenuti trend. Od 2010. javni dug raste od ispod oko 60% do iznad 80%.

Mi smo taj trend trebali preokrenuti da bismo uopće mogli krenuti u razvijanje projekta ulaska u eurozonu. To smo uspješno napravili. Ove godine smo opet u situaciji da će javni dug biti ispod razine od 60%, prvi put od 2010. To je važno za ekonomije poput Hrvatske, jer otvara fiskalni prostor kako bi se reagiralo u situacijama krize i potrebe”, istaknuo je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Izlaganja stručnih predavača na čelu s guverenerom Vujčićem privukla su brojne studente, a Financijska akademija od pomoći može biti i starijima/T. Miletić/PIXSELL

Zbog pandemije u 2020. Hrvatska je imala snažnu fiskalnu intervenciju, koja je bila od pomoći u prevladavanju krize. Da bi zemlja bila u prednosti u dobrim vremenima u kojima smo trenutačno, fiskalni prostor se otvara smanjujući javni dug. Ulazak u eurozonu omogućio je i poboljšanje inozemnog položaja Hrvatske, odnosno Hrvatska ima bolju neto inozemnu poziciju.

Iako je u vrijeme ulaska u eurozonu RH imala trend visoke inflacije, uspješno je zadovoljen taj inflacijski kriterij, te je ušla u eurozonu bez negativnog utjecaja stope inflacije. Prosječna stopa inflacije u ovoj godini trebala bi biti oko 4%, što znači da bi do kraja godine trebala biti i niža od 3%, istaknuto je na konferenciji.

Među predavačima je bio i osnivač i izvršni partner u INVENTO Capital Partnersu, Dalibor Marijanović. Mladima je ukazao na značenje samog pojma inovacija.

“Inovacije su pokretač razvoja i stvaraju dodatan razvoj unutar, obitelji, firme i zemlje. Elementi razvoja inovacije su kompleksnost, vremenska zahtjevnost, cijena i rizik. Kod inovacija je važno da uvidite posjedovanje znanja i novca u kojem su dva procesa izvorno povezana.

U principu novac trošimo da bismo došli do znanja. Inovacija je dovođenje novog proizvoda na tržište. Inovacija sadrži komponentu komercijalizacije, pa tako vrijednosti poput inovativnosti i kreativnosti ne rezultiraju osvajanjem dobiti i pogrešno je inovativnost miješati s inovacijom”, poručio je Dalibor Marijanović.

Matijanović

Inovacija sadrži komponentu komercijalizacije, pa vrijednosti poput inovativnosti i kreativnosti ne rezultiraju osvajanjem dobiti i pogrešno je inovativnost miješati s inovacijom.

Izazovi financijskog svijeta
Projektom Financijske akademije želi se zainteresirati sudionike (posjetitelje) za financije i potaknuti ih na daljnje istraživanje i obrazovanje u tom području. Financijska akademija ne samo da nudi teorijsko razumijevanje trenutačnog financijskog stanja u Hrvatskoj i svijetu, već sudionike upućuje i u praktične aspekte poput upravljanja investicijama, osiguranja i najnovijih trendova na tržištu.

Kroz takve projekte obećava i povećanje financijske pismenosti polaznika te potiče razvoj samopouzdanja kako bi se mladi, ali i oni malo stariji uspješno suočili s izazovima suvremenog financijskog svijeta.

Komentirajte prvi

New Report

Close