Zarada od trgovanja stakleničkim plinovima 867 mil. kn

Autor: Poslovni dnevnik , 22. veljača 2018. u 21:59
Hrvatska smije ispustiti 18,3 mil. tona CO2/FOTOLIA

Prihod od prodaje emisija na dražbi za ublažavanje i prilagodbu promjenama klime.

Vlada je u četvrtak donijela plan korištenja financijskih sredstava dobivenih od prodaje emisijskih jedinica putem dražbi u Republici Hrvatskoj do 2020., kojim se planiraju ukupni prihodi od trgovanja emisijama stakleničkih plinova od 867,5 milijuna kuna.

Plan se donosi radi pravilne i učinkovite upotrebe novca za provedbu mjera ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, prema Zakonu o zaštiti zraka.

Sredstva se ostvaruju od prihoda od prodaje emisijskih jedinica stakleničkih plinova putem dražbi, a temelje se na predviđenoj cijeni tih jedinica te očekivanim količinama plasiranima na dražbi. Za Republiku Hrvatsku određena je ukupna količina emisijskih jedinica za dražbu te ona do 2020. iznosi 18.286.692 emisijskih jedinica, odnosno 18,3 milijuna tona ugljičnog dioksida.

Na temelju proračuna količina emisijskih jedinica za Hrvatsku, pretpostavke o kretanju cijene (prosječno oko 6,3 eura po toni CO2 u razdoblju od 2017. do 2020.), te zakonskim odredbama o raspodjeli sredstava, očekivani prihod od prodaje emisijskih jedinica u RH koji će se uplaćivati u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za razdoblje od 2017. do 2020. te iznosi 867,5 milijuna kuna. Od toga se za ublažavanje i prilagodbe klimatskim promjenama planira 825 milijuna, a preostalih 43 milijuna kuna ide u državni proračun.

Trgovanje emisijama odvija se tako da vlada postavlja granicu količine emisija koja smije biti emitirana u okoliš. Ta ukupna količina razdijeljena je tvrtkama u obliku kvota.

Komentirajte prvi

New Report

Close