Zaposleno 35% više ljudi na neodređeno

Autor: Marija Crnjak , 19. listopad 2015. u 21:59
U turizmu je u devet mjeseci na neodređeno zaposleno 1188 novih radnika/FOTOLIA

Rast u turizmu.

U prvih devet mjeseci u turističkim djelatnostima na neodređeno vrijeme bilo je 1188 novozaposlenih, što je za 34,9 posto više nego u istom razdoblju 2014., pohvalili su se u ponedjeljak iz Ministarstva turizma, protumačivši da su brojke rezultat Vladinih programa.

"To su rezultati koje možemo zahvaliti mjerama kao što su Stalni sezonac te Rad i nakon ljeta, čiji je cilj očuvanje radnih mjesta tijekom cijele godine. Aktivna politika zapošljavanja i jačanje instituta stalnog sezonca izravno se povezuje s rastom hotelskog sektora, što nam je od velike važnosti prema Strategiji razvoja turizma do 2020. godine", naglasio je ministar turizma Darko Lorencin. Prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, u mjeru Stalni sezonac tijekom prošle godina uključena je 991 osoba, mjeru su koristila 344 poslodavca, a do 1. listopada ove godine uključene su 364 osobe te 135 poslodavaca.

U Ministarstvu pak napominju da se tek u narednom periodu, odnosno po završetku turističke sezone očekuje povećani broj zahtjeva za uključivanje osoba u mjeru Stalni sezonac. Inače, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, tijekom prvih devet mjeseci ove godine ukupno je u turističkim zanimanjima, novo zaposlenih 36.796, što je 0,2 posto manje nego tijekom istog razdoblja 2014. godine, a ta se brojka odnosi i na sezonce te zaposlene na određeno. Udjel novo zaposlenih u turističkim djelatnostima u ukupno novo zaposlenima iznosi 21,9 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close