Zaposlenici u ovim poslovnicama slute: ‘Radit ćemo očito samo do 2023.’

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2021. u 12:11
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Mjenjačnice više neće imati smisla jer je 90 posto prometa u eurima.

Iako neki građani strepe od uvođenja eura kao valute, pa se prikupljaju i potpisi za eventualni referendum o tome, ovu odluku koja bi, prema trenutnim planovima, trebala biti provedena 2023. godine, s najvećom zebnjom dočekuju zaposleni u mjenjačnicama.

Naime, prelaskom na euro ovi će objekti gotovo pa izgubiti razlog svog postojanja, a vjerojatno će uspjeti preživjeti samo u turističkim mjestima, gdje su potrebne promjene nekih drugih valuta. Dodatan razlog njihovu strahu je i činjenica da su i bez uvođenja eura već sada prilično zastarjele zbog sve raširenijeg bezgotovinskog načina plaćanja.

“Mjenjačnice više neće imati smisla jer je 90 posto prometa u eurima, ostale valute su marginalne u odnosu prema njemu, eventualno ih ima više u turističkim mjestima i na aerodromima. U kontinentalnoj Hrvatskoj ih ne može biti jer nama dolar nije platežno sredstvo, pa će to vjerojatno biti ključ u bravu, jedino ako netko bude htio trgovati samo s dolarom, švicarskim frankom. I funta ostaje, no to je kod nas slabo zastupljeno i vrlo malo za trgovinu. Radit ćemo, očito, samo do 2023.”, rekao je Đakovčanin iz jedne od četiri mjenjačnice u gradu za Glas Slavonije , a prenosi Jutarnji list.

Poslove mjenjačnice u tom gradu, uz banke, obavlja i jedan trgovački lanac na svojim blagajnama, a do sada je za sve njih bilo posla.

“Jedan se dohodak može ‘skucati‘, no mjenjačnice koje su otvorile ranije, mogu si dopustiti i po dva zaposlena. U mom slučaju, već je došao euro kada sam ja, prije nekih 12 godina, krenuo s ovim poslom”, kaže Đakovčanin.

Komentirajte prvi

New Report

Close