Zaposleni na određeno vrijeme bankama su poželjni dužnici

Autor: Tomislav Pili , 06. rujan 2016. u 22:01
Zahtjevi se razmatraju individualno, Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

U zanimanjima gdje je uobičajeno zapošljavanje na određeno, poput trgovine ili pomorstva, krediti se odobravaju kao i stalno zaposlenima, kažu u RBA banci.

Ugovor na određeno vrijeme sve je manje prepreka za dobivanje kredita. Tako u Srbiji bankari najavljuju da će od iduće godine kredite moći odobravati i građanima koji nemaju stalno zaposlenje ukoliko procijene da su oni kreditno sposobni, pišu Večernje novosti. Bankama će biti dopušteno odobriti kredit i takozvanom “D klijentu”, bez izdvajanja rezervi, pojašnjava član Uprave jedne srpske banke. Sve dok se takav kredit uredno vraća, banke neće morati izdvojiti rezervaciju za procijenjene gubitke, ističu Novosti.

Zapošljavanje na određeno posebno je dobilo na zamahu u posljednjih nekoliko godina, pa su banke shvatile da tu skupinu klijenata ne mogu ignorirati kao potencijalne tražitelje kredita. U Privrednoj banci Zagreb ističu kako zahtjev za kredit mogu podnijeti i zaposleni s ugovorom na određeno vrijeme, a svaki kredit se razmatra individualno i odobrava sukladno primjerenoj kreditnoj sposobnosti tražitelja. U Raiffeisen banci pojašnjavaju kako način odobrenja kredita ovisi o djelatnosti u kojoj su tražitelji zaposleni, kao i dužini zaposlenja i primanjima.

“Određenim zanimanjima kod kojih je uobičajeno zapošljavanje na određeno vrijeme krediti se odobravaju po uvjetima kao za zaposlene na neodređeno vrijeme, poput djelatnosti trgovine, zaposleni na fakultetima ili institutima i pomorci”, kažu u RBA. U Erste banci kažu kako sudionici u kreditu moraju biti u radnom odnosu ili na neodređeno vrijeme ili na određeno vrijeme.

”Korisnici kredita na određeno mogu dobiti kredit ukoliko su zaposleni kod poslodavca za kojeg Banka procjenjuje da ima dobar bonitet ili uz uvjet da ugovoreni radni odnos traje duže od isteka roka otplate kredita. Također, nastojimo svakom klijentu pristupiti individualno i razmotriti sve činjenice prilikom donošenja odluke o odobrenju kredita”, stoji u odgovoru Erste banke. Iz Zagrebačke banke opstali su nedostupni za odgovor.      

Komentirajte prvi

New Report

Close