Započela izgradnja prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa

Autor: Agencija VLM , 02. prosinac 2013. u 15:49
Ilustracija, Thinkstock

Tvrtka BRANA d.o.o. i partner DMS d.o.o. iz Virovitice ustrajnom suradnjom dolaze do veoma jedinstvenog proizvoda od 90% domaćih komponenti, a izrazito velike efikasnost…

Tvrtka BRANA d.o.o. i partner DMS d.o.o. iz Virovitice ustrajnom suradnjom dolaze do veoma jedinstvenog proizvoda od 90% domaćih komponenti, a izrazito velike efikasnosti – okretnog fontonaponskog sustava OFS-10, koji je na današnjem polaganju "kamena temeljca" kulminirao početkom izgradnje prve hrvatske fotonaponske elektrane okretnog tipa.

Zahvaljujući razvijanju ekološke svijesti ljudi, u današnje vrijeme iskoristivost obnovljivih izvora energije prije svega vjetra i Sunca poprima sve veći značaj. Kako je solarna energija koja dolazi do Zemlje najveća od svih izvora energije tvrtke BRANA d.o.o. i DMS d.o.o. iz Virovitice osnivanjem zajedničke službe razvoja su prije dvije godine pokrenule projekt iskorištenja tog potencijala. Došle su do spoznaje da je najveća iskoristivost moguća smo u slučaju cjelodnevnog praćenja idealnog kuta upada Sunčevog zračenja na fotonaponske panele. Zadovoljenje svih prethodno nabrojanih zahtjeva ispunjava proizvod OFS-10.

BRANA d.o.o. (osnovana 1953. godine, trenutno ima 100 zaposlenih u području građenja objekata komunalne infrastrukture i objekata visoko i niskogradnje) i partner DMS d.o.o. (osnovana 1992. godine sa osnovnom djelatnosti obrade i prerade metala bazirana na gotovom proizvodu) ustrajnom suradnjom dolaze do veoma jedinstvenog proizvoda sa 90% domaćih komponenti, a izrazito velike efikasnosti – okretnog fontonaponskog sustava OFS-10.

OFS-10 je dvoosni okretni solarni sustav koji koristi svoj program kako bi precizno pratio sunce od jutra do večeri proizvodeći do 45% više električne energije od fiksnih sustava jednake veličine, odnosno snage. OFS-10 radi u svim vremenskim uvjetima, ima zaštitu od naleta vjetra i udara munje te jednostavan montažni oblik građenja. Sustav sadrži sustav za praćenje Sunca, inverter, PV panele, betonske ploče za stabilizaciju i ostalu potrebnu opremu.

Idealno mjesto za OFS-10 je čisto područje veličine minimalno 15×15 metara sa južnom stranom otvorenom i nezasjenjenoim pogledom s istoka prema zapadu, a više pojedinih sustava moguće je ujediniti u elektranu veće snage.

U pripremi je izgradnja nove specijalizirane tvornice u Virovitici za izgradnju tracking sustava od 5, 7,5, 10 i 15 [kW]. U razvoj ovog hrvatskog proizvoda do sada je uloženo 300 tisuća eura, a za izgradnju tvornice planira se ulaganje u visini od 3 milijuna eura.

Danas je u Virovitici tvrtka BRANA d.o.o. započela izgradnju prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa snage 10 kW, a koja će biti dio projekta solarne elektrane Brana I snage 30 [kW] sačinjene od tri okretna fotonaponska sustava OFS-10.

Marin Pasarić, glavni tajnik Saveza za energetiku Hrvatske i pomoćnik urednika portala croenergo.eu, tom je prigodom naglasio kako snažni potencijal za ovaj proizvod vidi u izvozu u zemlje gdje je energija iz Sunca još uvijek vrjednija nego u Hrvatskoj, posebno pri tome aludirajući na zabrinjavajući dio odredbi nedavno usvojenog Tarifnog sustava.

Otvorenju su nazočili i gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin i župan Virovitičko-podravske županije Tomislav Tolušić koji je uz punu potporu investitorima između ostalog također ustvrdio da će se na žalost investitori morati okrenuti vanjskim tržištu koje prepoznaje vrijednost ovog proizvoda jer je promjena Tarifnog sustava u Republici Hrvatskoj ovu investiciju učinila upitnom.

Komentirajte prvi

New Report

Close