Započela evaluacija ponuda za nabavu aviona

Autor: Darko Bičak , 11. studeni 2020. u 21:59
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Švedska ponuda se prošli put kretala na razini od 900 milijuna eura, a sada Šveđani kažu da će ponuda biti “konkurentnija”.

Nakon što je prije ovog tjedna SAD dostavio završnu i najbolju ponudu tzv. BAFO (Best and final offer) za svoje nove F-16 Block 70 te Izrael svoju za rabljene F-16 Blok 30, a Francuska za svoj rabljeni Rafale, jučer je to napravila i švedska delegacija za svoj JAS-39 Gripen C/D. U MORH-u kažu kako je time završio proces validacije i započeo proces evaluacije pristiglih ponuda za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Najbolje i konačne ponude bit će ocjenjivane na razinama međuresornog povjerenstva te državnih institucija do kraja godine.

Kako su ti podaci klasificirani kao tajni, kako s hrvatske strane tako i sa strane ponuditelja, dok traje proces odabira najbolje ponude, detaljni podaci neće biti poznati javnosti. Iskustvom prošlog natječaja MORH-a, kao i nekih drugih zemalja koje su nabavljale ovakve zrakoplove, nagađa se da će cijena ukupnog paketa zrakoplova, opreme i naoružanja biti u rasponu između 500 milijuna i 1,5 milijardu dolara.

Švedska ponuda se prošli put kretala na razini od 900 milijuna eura, a sada Šveđani kažu da će ponuda biti “konkurentnija”. Američka ponuda je bila skupa prošli put, oko 1,5 milijardi eura, a nešto jeftinije se ne očekuje niti sad. Nepoznanica su Francuzi kojima je ovo prvi put da nude rabljene Rafale, a koji novi košta oko 230 milijuna eura po primjerku.

Komentirajte prvi

New Report

Close