Zapeli, ali nadaju se dokapu do kraja 2019.

Autor: Marija Brnić , 04. ožujak 2019. u 22:00
Branimir Kovačić/ Borna Filić/PIXSELL

Programom koji je lani odobrio EK predviđen je ulazak strateškog partnera kroz dokapitalizaciju tvrtke, spominjalo se 20 mil. USD.

U prošloj godini, u kojoj je Jadroplov konačno dobio odobrenje Europske komisije za program restrukturiranja, očekivani veliki pomaci ipak nisu postignuti.

Splitski brodar, prema podacima iz nerevidiranog financijskog izvješća, iskazao je prošlogodišnji gubitak od 30,6 milijuna kuna, što jest smanjenje u odnosu na prethodnu godinu, no u Jadroplovu su očekivali brže poboljšanje u poslovanju.

Još pregovaraju
Dva su razloga, kaže predsjednik Uprave Branimir Kovačić, zbog kojih je zapelo restrukturiranje. Prvi, dobivanje kredita kojim će se reprogramirati financijske obveze. Kovačić očekuje da će vrlo brzo financijsko restrukturiranje biti provedeno jer su u završnoj fazi pregovori s HPB-om i HBOR-om. 

 

Kovačić

Očekujemo da će financijsko restrukturiranje biti brzo provedeno jer smo u završnoj fazi pregovora s HPB-om i HBOR-om.

Drugi događaj koji je ostavio velik trag na poslovnim rezultatima ove kompanije je slučaj s brodom za prijevoz sipkih tereta Bene, jednog od šest brodova iz Jadroplovove flote, koji je ostao zatočen cijelu godinu pred bangladeškom lukom Chittagong, na zahtjev unajmitelja koji je time osigurao naplatu štete na teretu koji je izazvan kvarom pogona.  U siječnju su, prema izvješću Uprave, izvršeni servisni radovi na glavnom pogonskom stroju na brodu Bene i on je dobio potrebne svjedodžbe za nastavak plovidbe.

Nekretnina na 'in' lokaciji
Programom restrukturiranja je, inače, predviđena i prodaja dijela imovine, a riječ je o nekretnini u kojoj se nalazi uprava, za koju je lani Vlada dala suglasnost za prodaju. No, u zgradi koja je na atraktivnoj lokaciji na Zapadnoj splitskoj obali nalazi se još i uredi zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, pa nije izgledna brza realizacija prodaje, koja bi Jadroplovu trebala osigurati značajan prihod. 

 

50 milijuna

kuna mogao bi zaraditi Jadroplov prodajom zgrade u Splitu

Prema procjenama tržišne vrijednosti te nekretnine Jadropolov bi za svoj udjel u njoj mogao dobiti više od 50 milijuna kuna.  Usporedbe radi, ukupni prihodi splitskog brodara u prošloj su godini bili na razini 217 milijuna kuna, dok su  ukupne obveze iznosile 472,8 milijuna kuna. Kovačević kaže kako se Jadroplov u ovom trenutku koncentrira na završetak pregovora o kreditu i time privođenje kraju procesa restrukturiranja, koji se, premda je formalno odobren prošle godine zapravo provodi još od 2015., po čemu je to i specifičan slučaj za samu Europsku uniju.

Budući da je dovršetak programa restrukturiranja predviđen za ovu godinu, prvi čovjek Jadroplova optimističan je da će uspjeti ispuniti zadatak i prije kraja godine pokrenuti postupak privatizacije.  Programom je, naime, predviđen ulazak strateškog partnera kroz dokapitalizaciju tvrtke, spominjalo se 20 milijuna dolara. Međutim detalje će utvrditi država koja je većinski vlasnik splitskog brodara. Na upit ima li interesa za ulaganje u Jadroplov, Kovačić kaže kako je u ovom trenutku prioritet dovršiti restrukturiranje i dovesti tvrtku u poziciju da bude zanimljiva ulagačima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close