Zaoštravaju uvjete za potrošačke i stambene kredite: Računaju na znatan rast kamata

Autor: Poslovni.hr/H , 09. siječanj 2018. u 15:08
FOTO: Thinkstock

Banke u Sloveniji počele su zaoštravati uvjete za odobravanje stambenih i potrošačkih kredita, računajući na mogućnost znatnog rasta kamata u srednjoročnom razdoblju, što bi izazvalo kreditnu nesposobnost mnogih potencijalnih dužnika, donosi u utorak portal Siol.net.

Banke takve zajmove više ne odobravaju na osnovu trenutne kreditne sposobnosti komitenta, nego procjenjuju hoće li klijent moći otplaćivati kredit u budućnosti, pri čemu u simulaciji polaze od pretpostavke da će se Euribor, koji je sada u negativnoj zoni, povećati za 1,75 postotnih bodova.

Euribor, koji banke koriste za izračun anuiteta kod kredita s promjenjivom kamatnom stopom, negativan je od 2016. godine, što je dovelo do oporavka stambenog i potrošačkog kreditiranja, no u ovoj se godini očekuje znatan rast te osnovne kamatne stope u eurozoni, navode slovenski mediji.

Građanin koji je kod neke slovenske banke po dosadašnjim uvjetima uzeo kredit od 120.000 eura s otplatom na 20 godina plaćao je mjesečni obrok oko 600 eura, a po novim bi uvjetima plaćao 100 eura više, što je rata koju mnogi zainteresirani za kredit više ne bi mogli otplaćivati, navodi Siol.net.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Kontam da će naši to kopirati prvom prilikom…
Šta je rekao onaj čiko iz HNB-a, možda još godinu dana mira što se tiče kamata, a onda ko zna…
Prebacio sam stambeni u HRK s fiksnom na prvih 5 godina, ali ako ne uspijem u 5 godina znatno smanjiti dug, ode i ja van HR…
Auto sam uzeo na 7 godina fiksno u HRK pa sam tu miran, ali stambeni, steže li me steže oko vrata…

Vidjet ćemo šta Draghi i ekipa iz ECBa kažu u dogledno vrijeme

New Report

Close