ZAMP nakon glazbe preuzima naplatu prava za još jednu kulturnu djelatnost

Autor: Poslovni.hr , 27. listopad 2017. u 09:59
Foto: Thinkstock

Stručna služba HDS-a ima uspješno dugogodišnje iskustvo ostvarivanja autorskog i srodnih prava.

U ime Društva hrvatskih književnika HDS ZAMP će od ove godine obavljati sve poslove oko podjele naknada za javnu posudbu književnih djela svim nositeljima prava na književna djela – književnicima, prevoditeljima i ilustratorima. 

Od 2013. godine Ministarstvo kulture RH osigurava Društvu hrvatskih književnika (DHK) primjerenu naknadu za javnu posudbu književnih djela svim nositeljima prava na književna djela – književnicima, prevoditeljima i ilustratorima. DHK, kao nositelj Odobrenja za kolektivno ostvarivanje prava javne posudbe i prava naknade za privatno kopiranje, od ove je godine povjerio poslove ostvarivanja tih prava HDS ZAMP-u.

Prava na njih imaju redovni članovi Društva hrvatskih književnika te drugih književnih, prevodilačkih, ilustratorskih ili likovnih udruga, ali i oni koji nisu članovi.

Na adrese oko 1300 autora, nasljednika i nositelja književnih prava poslani su dopisi obavijesti te punomoći u cilju prikupljanja svih podataka. No to sigurno nisu svi koji se nadaju „književnim tantijemima“.

Komentari (1)
Pogledajte sve

..početi ćemo više pisati knjige, naravno….. Ipak, nije li to neizravna financijska pomoć, suvremenim
političkim književnicima …….koji su skloni ….. u dogovoru sa politikom i podobnim riješiti objave i nagrade za ..svako objavljeno smeće , te ga proglasiti bitnim književnim autorskim – djelom koje prati hrvatsku povijest / svaku ulicu gdje su se čuli meci i gdje su vidjeli neprijatelje …………..
….i na njega potraživati tantijeme???

New Report

Close