Zamjenik Bajića i Cvitana sad postaje i njihov nasljednik

Autor: Marinko Jurasić, Ivana Jakelić, Iva Puljić Šego/VL , 17. travanj 2018. u 22:00
Jelenić je 'dijete DORH-a' u kojem radi već više od dvadeset godina/VL

Korupcija i organizirani kriminal usko su povezani i ugrožavaju glavne vrijednosti društva, govorio je još 2005.

Novi glavni državni odvjetnik, na prijedlog HDZ-a, mogao bi biti Dražen Jelenić. Rođen 1966., "dijete" je državnog odvjetništva.

Nakon što je 1992. završio Pravni fakultet u Zagrebu zapošljava se kao vježbenik u Službi državnog knjigovodstva pa u Županijskom državnom odvjetništvu, dok je kao zamjenik općinskog državnog odvjetništva stupio na dužnost 1997. 

Za financijski nadzor
Od 2003. do 2008. radi u USKOK-u kao zamjenik Dinka Cvitana i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju i zajedničke istrage. Od 2008. do 2011. bio je zagrebački županijski državni odvjetnik, a zatim postaje zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, te prvi Cvitanov zamjenik. Jelenić je aktualni predsjednik Državnoodvjetničkog vijeća koje imenuje državne odvjetnike. Na čelu je i izaslanstva RH u GRECO-u, antikorupcijskom tijelu Vijeća Europe.

Član je i upravnog vijeća Pravosudne akademije, Savjeta za praćenje provedbe Strategije reforme pravosuđa, Savjeta za sprječavanje korupcije i povjerenstva za provođenje pravosudnih ispita. Član je radnih skupina Ministarstva pravosuđa za izradu zakona i Strategije suzbijanja korupcije, a bio je i u pregovaračkom timu za poglavlje 23 za pregovora o pristupanju EU u skupini za financijski nadzor.  Sa čelnikom GRECO-a Marinom Mrčelom sudjelovao je početkom travnja na okruglom stolu u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, kad je rekao: "Građani mogu biti nezadovoljni hrvatskim pravosuđem, ali ono je odraz društva u kojem živimo i kako društvo napreduje tako napreduje i pravosuđe", istaknuo je Jelenić. 

Traži energičnu reakciju
"Što se tiče pravosuđa radi se puno, ima se vizija, no nažalost nije ispunjena jedna od važnih preporuka GRECO-a – povećanje kvalitete komunikacije pravosuđa prema javnosti koja će pokazati što je dobro, a ima ga jako puno", rekao je. Jelenić je 2005.na skupu Antikorupcijske mreže za tranzicijske ekonomije govorio o hrvatskom iskustvu u borbi s korupcijom putem USKOK-a.

Tada je kazao kako su u godinama uoči osnutka USKOK-a (potkraj 2001.) do 1999. i najviši policijski dužnosnici često govorili kako u Hrvatskoj nema organiziranog kriminala. "Međutim, činjenice i javno mišljenje govorili su posve suprotno". Korupcija i organizirani kriminal usko su povezani i "ugrožavaju temeljne vrijednosti društva i zahtijevaju energičnu i učinkovitu reakciju", govorio je Jelenić te predavanje završio s motom USKOK-a Aquila non capit muscas, a nadajmo se da će ta latinska izreka biti i njegova vodilja na čelu DORH-a – orao ne lovi muhe.

Komentirajte prvi

New Report

Close