Zamalo kobna berba šparoga u Istri, pripazite na zmije otrovnice

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2022. u 08:37
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Puljanin nije vidio zmiju, niti išta osjetio. Noga mu je svakim danom sve više oticala

“Nekoliko dana nakon branja šparoga počela me svrbjeti noga. Najprije sam mislio da me ugrizao krpelj, budući da se i mojoj dragoj jedan mali krpelj zakačio za rame. Počešao bi se po nozi, ali nisam previše išao za time. Onda sam tijekom tuširanja vidio dvije rupice na nozi, jednu do druge, i još jednu s druge strane noge. Svakim danom sve više se crvenilo područje oko tih točkica. Nakon deset dana počelo se crveniti i na drugoj strani noge. Postajalo je sve crvenije, a fleka se sve više i više širila. Dok u jednom trenutku oteklina nije postala i plava”, prepričava za Glas Istre svoje neugodno iskustvo Mišel Đurina, Puljanin s njemačkom adresom.

Iako je nije vidio, a ugriz nije osjetio, sve upućuje na to da ga je tijekom branja šparoga u malom selu kraj Huma ugrizla zmija. Ondje je krajem travnja s djevojkom došao na godišnji odmor iz Njemačke. Unajmili su kuću za odmor i dali se u potragu za tim proljetnim delicijama.

Z

“Nije uopće bio sunčan dan, dosta je bilo oblačno pa smo mislili da ne bi trebalo biti nikakvog problema u berbi. Ipak, vlasnik kuće nas je upozorio da pripazimo na zmije jer ih ima jako puno na tom području. Znam i ja sam što su zmije, od malih nogu idem u šparuge i nikad me zmija nije ugrizla. Nedavno je ondje bio i neki požar tako da je sve bilo spaljeno i prohodno, osim tog jednog jedinog grma. No, ja sam tu zagazio jer mi se baš sviđala šparuga koja je virila iz grma. Bila je baš velika i lijepa! Prvo sam lupao i kad nisam ništa čuo, krenuo sam po nju. Zagazio sam nogom u to dublje grmlje i mislim da me tada ugrizla zmija. Najčudnije je da ni u tom trenutku, ni u narednih pet dana, nisam ništa osjetio”, prepričava Đurina.

Nakon što mu je noga promijenila nekoliko boja, Đurina je shvatio da je vrag odnio šalu pa je u Ludwigsburgu, gradu nedaleko Stuttgarta u kojem živi, potražio liječničku pomoć.

“Ondje su me primili, pregledali i dali antibiotik koji pijem dva puta dnevno, a uz to i tekućinu za ispiranje rane. Pretpostavili su da je riječ o zmiji. Izmjerili su razmak između točkica, odnosno taj ugriz i ustanovili da paše položaju zuba od poskoka ili riđovke. Nisam siguran u ništa jer nisam ni vidio ni osjetio ugriz ili ubod”, kaže Đurina

Komentirajte prvi

New Report

Close