Zakon o šumama ponovno na Vladi jer ga Sabor nije usvojio prije raspuštanja u svibnju

Autor: Marija Brnić , 20. kolovoz 2020. u 22:00
U proceduru će se iznova upućivati čitav niz zakona, među ostalim i ovršni/FOTOLIA

Vlada je u samo četiri mjeseca dvaput donijela identičnu odluku kojom poduzetnike rasterećuje naknade za općekorisne funkcije šuma.

Vlada je u samo četiri mjeseca dvaput donijela identičnu odluku kojom poduzetnike rasterećuje naknade za općekorisne funkcije šuma.

Riječ je o mjeri koja je dio akcijskog plana za pomoć gospodarstvu u uvjetima Covid-19, kojom se dio malih poduzetnika oslobađa u potpunosti te obveze, a onima koji će ju i dalje plaćati smanjuje stopu nameta. Ukupno rasterećenje je 33 mil. kuna.

No, nijedna stavka u novim izmjenama zakona o šumama nije mijenjana u odnosu na prijedlog od 14. svibnja.

Tek je u pojašnjenju izmjena ubačen kratki pasus kojim se ukazuje na potrebu da se umanjeni prihod negdje nadomjesti, jer zbog Europskog zelenog plana (Green Deal) nameće se obveza ulaganja u poboljšanje kvalitete i kvantitete postojećih šuma, a nove izvore predlaže se osigurati kroz nacionalni Strateški plan za poljoprivredu u okviru Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Ponovno se na stolu ovaj prijedlog našao stoga što, kako pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, prijedlog nije usvojen u Saboru, a kako su u međuvremenu bili izbori i formirani su nova Vlada i Sabor, potrebno je ponavljanje procedure.

To će trebati i za čitav niz drugih vladinih prijedloga koje bivši saziv Sabora nije stigao usvojiti, a među ostalim to je i prijedlog ovršnog zakona.

Komentirajte prvi

New Report

Close