Zaključak Cappellija: Treba više suradnje, razgovora i sinergije

Autor: Darko Bičak , 12. veljača 2019. u 14:17
Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

‘Pozitivno je da smo sad to osvijestili i da se rade strategije kako to spriječiti.’

Ministar Gari Cappelli dao je ukratko zaključak konferencije te istaknuo da je ona bila dobra prilika da se o turizmu razgovara i o temama koje obično nisu na tapeti. "Obično se pita koliki je broj turista, a rijetko koliko je i kakvih zaposlenika u turizmu.

Treba više suradnje, razgovora i sinergije. Primjer kvalitetnog dogovora je i 300 milijuna koje je država oslobodila porezom, a što je otišlo u plaće i kvalitetnije uvjete rada zaposlenika. Turizam nije jedno ministarstvo jer i današnje događanje pokazuje da to vezuje 7-8 resora, od obrazovanja, zdravstva, financija itd.", istaknuo je ministar. Dodao je da ovdje razgovaralo i o stalnim sezoncima koji bi umjesto 6 + 6 mjeseci sada mogli prijeći u 8 + 4. Da se radi programi da kad ti sezonci rade da se školuju i sl. Hotel s tri zvjezdice i 200 soba je imao 80-ak zaposlenih, a s 5* se to diglo na 200 zaposlenih. "Ako mi sutra otvorimo 10 hotela 5* da li mi imamo dovoljno menadžmenta koji će voditi te hotele, a ne samo kuhati, posluživati i čistiti u njima", pita se Cappelli. Upozorio je da odljev radne snage nije naša specifičnost, to se događalo nama susjednim zemljama koje su prije nas ušle u EU ali mi smo to apstrahirali pa smo sad ostali iznenađeni.

"Pozitivno je da smo sad to osvijestili i da se rade strategije kako to spriječiti. Treba uskladiti i početka školske godine, a što je i u Hrvatskoj prepušteno županijama. To je iskoristila za sad samo jedna. U Italiji je uobičajeno da svaka regija uređuje školsku godinu prema potrebama svojeg gospodarstva, prije svega turizma", zaključuje ministar Cappelli.

Komentirajte prvi

New Report

Close