Zakasnio korak u pravom smjeru, no bolje ikad…

Autor: Poslovni dnevnik , 07. svibanj 2015. u 21:59
Anto Bajo s Instituta za javne financije (IJF)/Petar Glebov/PIXSELL

IJF o Programu konvergencije RH.

Sve mjere predložene Programom konvergencije dobar su korak u pravom smjeru i Vlada ih je trebala poduzeti na početku mandata, a ne njihovu provedbu prenositi na novu Vladu, ističe Anto Bajo s Instituta za javne financije (IJF) u osvrtu "Plan poboljšanja financijskog upravljanja za novu Vladu".

Programom je određena i obveza izrade strategije upravljanja javnim dugom od 2016. za iduće tri proračunske godine, što Bajo komentira riječima "bolje ikad nego nikad". Podsjeća da Hrvatska, neće izići iz EDP-a do kraja 2017., na što ukazuju i razlike u podacima iz proljetne prognoze EK i prognoza iz Konvergencijskog programa. Usporedba tih dvaju podataka pokazuje da je "Vlada za 0,6 i 1,8 postotna boda podcijenila visinu deficita, a za 0,7 i 1,9 postotna boda visinu bruto duga opće države u 2015. i 2016.", kaže Bajo.

Ocjenjuje da je pred Hrvatskom opet izazov stručnog ekipiranja djelatnika u sustavu upravljanja javnim financijama. "Hrvatska nema vremena, niti sebi može priuštiti luksuz da ponovno čeka da čelnici ministarstava tek na kraju mandata shvate suštinu financijskog upravljanja državom", zaključuje Bajo. 

Komentirajte prvi

New Report

Close