Zahvaljujući rastu od 30-ak posto ove će nam godine prihodi premašiti 250 milijuna kuna, uz skok profitabilnosti od 50%

Autor: Marija Crnjak , 05. prosinac 2019. u 22:00
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaSa, koji kompaniju u vlasništvu Luke Rajića vodi od 2013. te na njezi nom čelu obilježava i prvu okruglu godišnjicu poslovanja, govori o značaju nedavne akvizicije Tedeschijeva Fidifarma, analizira stanje na domaćem farmaceutskom tržištu, argumentira stav da OTC lijekovi nipošto ne bi treba li ‘iz aći’ iz ljekarni u ući na police trgovina te pojašnjava što će biti ključno za još jači izvozni iskorak.

Farmaceutska kompanija PharmaS u četvrtak je svečano obilježila 10 godina poslovanja. PharmaS je nedavno od Atlantica kupio Fidifarm kako bi ojačao bezreceptni portfelj, ove godine potpisali su ugovor s američkim Abbottom čime im se otvaraju brojne izvozne mogućnosti, uz već raniju akviziciju hrvatske podružnice Ciple. U ovoj godini očekuju rast prihoda od 30 posto, uz rast profitabilnosti. Jerko Jakšić, predsjednik Uprave PharmaSa koji kompaniju u vlasništvu Luke Rajića vodi od 2013. godine, u razgovoru za Poslovni dnevnik otkriva planove, komentira stanje na hrvatskom tržištu lijekova i pojašnjava zašto je protiv toga da neki lijekovi uđu na police trgovina.

Što kupnja Fidifarma znači za poslovanje PharmaSa?

Fidifarm odnosno Dietpharm vodeći je brend dodataka prehrani u Hrvatskoj i predstavlja budući stup razvoja naših proizvoda unutar CHC poslovanja (Consumer Health Care). Dietpharm prati povjerenje kupaca te magistri u ljekarnama kao inovativan i visokokvalitetan brenda koji ujedno predstavlja ‘vrijednost za novac’. To nam stvara obvezu da nastavimo razvoj tog portfelja po istoj filozofiji dajući mu snagu i fleksibilnost PharmaSa. Kupnjom Dietpharma primarni fokus je ojačati prisutnost u regiji kod naših kupaca s vizijom da CHC poslovanje što prije dostigne polovicu vrijednosti prihoda kompanije.

U kojem smjeru će nakon te investicije otići vaš portfelj u CHC-u, kako će on izgledati nakon konsolidacije?

PharmaS je kroz ugovor s Abbottom osigurao razvoj izvoza CHC portfelja u narednih pet i više godina te ćemo u tom segmentu nastaviti s razvijanjem pojedinačnih brendova, dok će se fokus na domaćim tržištima ‘preseliti’ prema razvoju Dietpharm brenda s ciljem što boljeg tržišnog plasmana.

Kakva su trenutno obilježja hrvatskog vanreceptnog tržišta?

Najveće kategorije proizvoda su Magnezij, Makulin i Multivitamini (Centravit) gdje je Dietpharm bio inovator i pionir tih kategorija. Upravo je Magnezij jedna od najjačih kategorija danas u bezreceptnom segmentu, i ona već nekoliko godina kontinuirano raste, a sudeći po zapadnim tržištima taj rast će se nastaviti još niz godina.

Hit proizvod u toj kategoriji je Magnezij noć koji je pokazao snagu Magnezija i izvan kategorije mineralnih suplemenata u segmentu gdje je postojala potreba za takvim proizvodom. S obzirom na to da je broj istraživanja o korisnom utjecaju magnezija na opće zdravlje organizma sve veći, vjerujemo da taj segment može izroditi još niz novih proizvoda u različitim kategorijama.

S druge strane, PharmaS je već niz godina ekspertizom i proizvodima prisutan u probiotskom segmentu, kategoriji koja slično kao i magnezij pokazuje kontinuiran trend značajnog rasta na tržištu. Probiotici su nekad bili prihvaćeni ‘samo’ kao sredstvo za pomoć pri liječenju antibioticima, a danas sve više znanstvenih radova upućuje na direktnu poveznicu s imunitetom, a samim time i prevencijom brojnih kroničnih bolesti.

Raste li utjecaj 'prodavača magle', od afričkih šljiva nadalje, zahvaljujući neformalnim kanalima prodaje?

Prije svega, utjecaj interneta te sve veće dostupnosti proizvoda kroz razne prodajne kanale utječe na rast nekih proizvoda koji na žalost nemaju znanstveno uporište, no takav utjecaj je srećom kratkog daha. Vjerujemo da razvoj proizvoda koji je utemeljen na znanosti, kao i farmaceutski pristup razvoju/proizvodnji i plasmanu kroz ljekarnički kanal, gdje iza proizvoda stoji stručna osoba, treba današnjem potrošaču dati vjeru da je uzeo najbolje za svoje zdravlje. Upravo stoga smo ponosni što je PharmaS prepoznat kao jedina kompanija koja nosi titulu partnera farmaceutske izvrsnosti Hrvatskog farmaceutskog društva.

Zagovarate li da se neki lijekovi koji se propisuju na recept prebace u OTC režim?

Apsolutno podržavam prijelaz lijekova iz Rx u OTC status jer na taj način država štedi budžet potreban za neke druge, ozbiljnije bolesti. Smatram da tu ima još dosta prostora. Lijekovi koji su već 20 – 30 godina na tržištu, čija su djelotvornost i profil nuspojava dobro poznati, a koriste se za akutno liječenje su najbolji kandidati za prijelaz u OTC status. Samim time se povećava dostupnost takve terapije te istovremeno smanjuje trošak države.

Smatrate li da bi se neki lijekovi u mogli prodavati u trgovinama, izaći iz ljekarni?

Apsolutno ne podržavam izlazak OTC lijekova iz ljekarni jer lijek je ipak lijek. Čak i kada on ima OTC status, ne znači da nije opasan ako ga se ne uzima po preporuci liječnika ili ljekarnika, koji najbolje mogu procijeniti opravdanost izbora pojedinog lijeka te duljinu trajanja terapije. U skandinavskim zemljama koje su krenule u liberalizaciju nekih OTC lijekova imate tako nekoliko puta više slučajeva trovanja lijekovima tipa paracetamola, u usporedbu s drugim tržištima.

Kakav je trenutno omjer lijekova na recept i CHC-a u PharmaSu?

I dalje nešto iznad 70 posto prihoda dolazi od lijekova na recept zbog snažnog rasta bolničkog poslovanja, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

Kako su se se rokovi plaćanja lijekova na recept odraziti na vaše poslovanje?

Sva sreća pa nam nije prva godina bolničkog poslovanja, to smo preživjeli u 2016. Rokovi plaćanja ljekarni nikad nisu bili bolji, dok plaćanja bolnica i dalje izazivaju velike upitnike. Ovakav sustav je neodrživ, cijeli lanac opskrbe je poprilično napet i pred pucanjem. Vrijeme je da se taj dio državnog budžeta stavi pod kontrolu i dogode neke pozitivne promjene.

Kakve rezultate očekuje PharmaS u 2019. i kakvi su planovi za 2020.?

PharmaS će u 2019. godini premašiti 250 milijuna kuna prihoda, što predstavlja više od 30 posto rasta. Uz to će ostvariti i više od 50 posto rasta profitabilnosti, što je izvanredan rezultat, osobito kada znamo da takve stope ostvarujemo već niz godina, prije svega zahvaljujući predanom radu cijelog tima PharmaSa. Naravno da očekujemo nastavak rasta, ovoga puta i kroz Dietpharm brand te kroz izvoz i matično Rx poslovanju, gdje prije svega planiramo lansiranje Ciplinih proizvoda u regiji. Početkom 2018. dovršili smo proces akvizicije hrvatske podružnice globalne farmaceutske kompanije Cipla, čime je PharmaS stekao pristup brojnim proizvodima koji su već na tržištu ili u fazi pred stavljanje na tržište, a koje razvija Cipla Indija, kompanija sa zavidnim istraživačkim i razvojnim kapacitetima. To nam je dalo šansu da se pozicioniramo kao jedan od vodećih igrača u segmentu lijekova za bolesti dišnih organa u Hrvatskoj.

Ima li u vašem sektoru iseljavanja iz Hrvatske? Imate li problem sa zapošljavanjem?

Srećom, mi to na hrvatskom tržištu ne primjećujemo, iako je taj trend vidljiv u Srbiji i BiH gdje je ekonomska situacija lošija nego u Hrvatskoj. Mi nemamo problema sa zapošljavanjem jer smo se prije nekoliko godina okrenuli mladim ljudima i njihovom razvoju, tako da danas imamo više od 30 mladih kolega koji su u proteklih nekoliko godina u kompaniju ušli kroz posebne programe zapošljavanja i ostali u PharmaSu. To su danas ljudi koji drže veliki dio operativnog poslovanja kompanije. Osobno sam jako sretan zbog toga, jer su oni danas velika snaga i energija kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close