Zahtjev KBZ-a prošao tek formalno

Autor: Jadranka Dozan , 29. siječanj 2018. u 22:00
Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak/Žarko Bašić/PIXSELL

Agrokorov manevar.

Četiri društva iz sastava koncerna Agrokor – Vupik, Belje, PIK Vinkovci i Zvijezda – u ponedjeljak su se putem Zagrebačke burze očitovali na zahtjeve Kreditne banke Zagreb koja je prije nešto više od mjesec dana zatražila sazivanje glavnih skupština.

Te je zahtjeve KBZ kao manjinski dioničar uputila tražeći donošenje skupštinske odluke o postavljanju zahtjeva za nadoknadu štete prema Agrokoru d.d., dvjema kompanijama Knighthead Capital Investments te Kala Investmentsu i Madison Pacific Trustu. Pritom se referirala na tzv. uzvodna jamstva (24 mlrd. kuna) i Ugovor o najstarijem kreditu ili tzv. roll up (1,06 mlrrd. eura).   

Iz četiriju kompanija priopćili su da su njihove uprave, sukladno zakonu, donijele odluku kojom udovoljavaju zahtjevu manjinskog dioničara. No, to neće učiniti sazivanjem skupština, već će same uprave spomenutih društava postaviti zahtjeve za naknadu štete "prema svim adresiranim osobama". Iz očitovanja je pak jasno vidljivo da je stajalište uprava spomenute četvorke da slijedom jamstava odnosno ugovora o najstarijem kreditu nema nastale štete za društvo.

U priopćenju se usto ističe i kako se protiv Agrokora ne mogu voditi sporovi, tj. da je lex Agrokorom propisana zabrana pokretanja parničnih, ovršnih i postupaka izvansudske naplate. Ukratko, Agrokorove kompanije zahtjevima KBZ-a očito će udovoljiti samo formalno i bez gnjavaže sa skupštinama. 

Komentirajte prvi

New Report

Close