Zagrepčane za vikend masovno zvali sa Šri Lanke. Neki dobili desetak poziva

Autor: Poslovni.hr , 20. veljača 2024. u 11:13
Foto: Press Association/PIXSELL

Proteklog vikenda mnogi hrvatski građani primili su pozive sa Šri Lanke. Neki su dobili čak desetak poziva.

“U subotu mi je telefon zvonio sedam puta, u nedjelju triput. Svi pozivi su bili iz inozemstva, sa Šri Lanke. Tamo ne poznajem nikoga i ne znam otkud toliki interes za mene jer svi su pozivi bili s različitih brojeva. Nisam pojma imao da imam toliko poznanika na Šri Lanci i da sam ondje toliko tražen”, kazao je jedan Zagrepčanin za N1.

Već je i ranije imao iskustava s pozivima s nepoznatih brojeva iz inozemstva pa je i kanonadu ovih sa Šri Lanke ignorirao. Svih deset brojeva s kojih su ga zvali je blokirao.

I HAKOM tijekom vikenda dobio dvije prijave

Svi ti brojevi, kaže, bili su sličnog formata. Iza pozivnog broja države (+94) i broja u zagradi (17) koji je vjerojatno pozivni broj grada, slijedili bi sedmeroznamenkasti brojevi. Svi su počinjali s 06 pa je Zagrepčanin zaključio da je vjerojatno riječ o nekim komercijalnim servisima. Drugim riječima, telefonska zamka.

U Hrvatskoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) kažu da su dobili slične prijave. “Tijekom proteklog vikenda HAKOM-u su pristigle dvije prijave vezano za zaprimanje poziva iz inozemstva, a radilo se o pozivanju s numeracije koja pripada Šri Lanki”, odgovorili su iz HAKOM-a.

“Prijavite takav poziv i blokirajte broj”

HAKOM-u su stigle još dvije prijave. Očito se radilo o pokušajima telefonskih prevara.

“Kod ovakvih prijevara uglavnom je osnovni cilj iskoristiti korisnikov neoprez nadajući se da će izvršiti povratni poziv kod kojeg u takvom slučaju pozivani ostvaruje dobit u obliku naknade za terminaciju poziva. Zato je preporuka ne nazivati propuštene pozive iz inozemstva čije brojeve ne prepoznajemo. Korisnicima savjetujemo da ovakve pozive prijave svom operatoru”, poručuju iz HAKOM-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close